Читај ми!

Digitalizacija u BiH

U BiH je u toku realizacija prve faze digitalizacije, koja bi trebalo da bude završena do polovine avgusta. To podrazumeva obuku kadrova i instaliranje opreme za prenos programa, čime bi se povezalo područje Sarajeva, Banjaluke i Mostara. U pripremi je i druga faza uvezivanja Trebinja, Posušja, Livna, Bihaća i Travnika, prenosi BHT 1.

"Ovih dana u toku su pripreme za raspisivanje novog tendera za drugu fazu projekta digitalizacije. Radi se o kompletiranju svih linkovskih veza i uvezivanju IT centara i dopisništava u zapadnom delu zemlje", izjavio je za BHT 1 Mehmed Agović, savetnik ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

Nakon toga sledi postavljanje primarne emisione mreže u zemlji sa predajnicima velike snage odnosno zamena analognih digitalnim predajnicima. Sav taj posao, prema međunarodnom sporazumu iz Ženeve, mora biti završen do polovine 2015. godine.

"Najverovatnije je da mi celokupan proces digitalizacije nećemo uspeti da završimo za godinu dana, a s obzirom na to da nam nisu bile dovoljne ni pripreme kako bismo bili sigurni da ćemo i javne servise i komercijalne televizije prebaciti na vreme u digitalnu formu i digitalni frekvencijski plan", izajvio je za BHT 1 Siniša Petrović iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH.

Međutim, s BHRT-a ističu da bi ovaj javni servis trebalo da prenosi digitalni signal sa Svetskog prvenstva u fudbalu, i to u HD-u. Digitalna oprema, uprkos teškoj situaciji u koju je zapao BHRT, nabavljena je kreditnim zaduživanjem i vredna je četiri miliona KM.

Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakaravić kazao je da je u toku implementacija tog projekta te se nada da će do kraja jula konačno biti završen taj deo posla koji podrazumeva da će BHRT biti u mogućnosti da emituje i proizvodi HD signal.

Prema trenutnim tehničkim mogućnostima, signal u visokoj rezoluciji moći će da primaju samo gledaoci koji u svojim domovima imaju kablovsku ili IPTV uslugu koje omogućavaju distribuciju HD signala. "Ostali gledaoci će signal BHT 1 moći pratiti kao i do sada putem analogne predajničke mreže", izajvio je Muhamed Žerić, vođa tima za digitalizaciju BHRT-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво