Читај ми!

Što pre do signala

Gostujući u emisiji Radio Beograda “Uhvati dan”, Milena Vučetić, direktor tehnike TV Beograd je izjavila da prema informacijama kojima raspolaže Radio-televizija Srbije oko 300.000 domaćinstava nema mogućnost da prate televizijske programe.

Radio Beograd u svojim emisijama posreduje između gledalaca i Radio-televizije Srbije. Reč je o onim gledaocima koji možda još nisu nabavili potrebnu opremu da bi pratili televizijski program, jer je analogni televizijski signal ugašen 7. juna.

"Mi imamo informaciju da oko 300.000 domaćinstava nema mogućnost da prate televizijski programe, što nije malo. Na sreću imamo radijski program tako da možemo na neki način da dođemo do naših potencijalnih gledalaca", rekla je Milena Vučetić.

Ona je izjavila da je potrebno da građani koji nemaju mogućnost da prime signal putem kablovskih ili IPTV operatera od opreme imaju krovnu ili sobnu antenu, a zatim ukoliko su u mogućnosti i novi televizor koji ima mogućnost da primi ovako modulisan signal.

Milena Vučetić je naglasila da su televizori koji imaju DVB-T2 tjuner još uvek skuplji. I dodala da građani kada kupuju novi televizor moraju da budu oprezni i da se dobro raspitaju i da dobro pogledaju karakteristike prijemnika koje kupuju.

"Ovo je skuplje i kvalitetnije i bolje rešenje, međutim postoji jeftinije rešenje, a to je da se kupi set-top-boks uređaj koji može da primi digitalni signal i da ga pretvori u analogni i na taj način prate na postojećem televizoru", rekla je Milena Vučetić.

Ona je istakla da antenski priključak ide isključivo u set-top-boks, a ne u televizor.

"Set-top-boks uređaji se kupuju ili su besplatno dodeljeni u akciji koju je sprovelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a koja je završena. Oni koji nisu uspeli da dobiju besplatan uređaj potrebno je da ga kupe", kaže Milena Vučetić.

Ona je naglasila da prilikom kupovine treba obratiti pažnju na "zelenu nalepnicu" tzv. žig garancije sa oznakom "digital TV" koju je izdalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a koja garantuje da svi ti uređaji mogu da prime ovu vrstu signala koji se kod nas emituje.

Ona je dodala da su putem analogne mreže građani mogli da primaju jako mali broj kanala putem predajnika i repetitora u zavisnosti od toga u kom se delu Srbije nalaze. Na jednom kanalu je bio jedan televizijski program, a sada digitalizacijom na jednom takvom kanalu tzv. multipleksu građani mogu da prime 10 do 16 programa, a signal je kvalitetniji i otporniji na smetnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво