Matić: Šumadija i Pomoravlje, Istočna Srbija i Zlatiborski kraj pokriveni digitalnim signalom

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić zvanično je pustila u rad mrežu za digitalno emitovanje na planini Ovčar kod Čačka i tom prilikom istakla da je od danas isključivo digitalnim signalom pokrivena Šumadija i Pomoravlje, Istočna Srbija i Zlatiborski kraj, jer su emisione stanice u alotmentima Rudnik-Crni vrh, Tupižnica, Tornik-Ovčar i Deli Jovan uključene u finalnu digitalnu mrežu.

U zapadnoj Srbiji na vrhu planine Ovčar na visini od 985 metara nalazi se televizijska antena i predajnik, koji je srušen tokom NATO bombardovanja SRJ, a na istom mestu izgrađena je potpuno nova emisiona stanica.

"Ovčar" je prva obnovljena emisiona stanica posle NATO bombardovanja. Podignut je novi stub, visine 120 metara, a uz velike antenske sisteme od 12 spratova okrenutih na četiri strane sveta, modernizovana je i celokupna oprema za emitovanje radio i televizijskog programa.

U digitalnoj mreži od 208 emisionih stanica, ovo je jedna od najkopleksnijih emisionih stanica koja sadrži tri predajnika, po jedan za svaki multipleks i kao i jedan rezervni predajnik. Tehnička sala poseduje opremu koja omogućava neprekidno napajanje električnom energijom i samim tim i maksimalnu energetsku pouzdanost.

Pored programa sa nacionalnom pokrivenošću emitovaće se: 12 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Deli Jovan, 7 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Rudnik - Crni vrh Jagodina, 13 u zoni raspodele Tornik-Ovčar i 8 u zoni raspodele Tupižnica.

„Ovo je pretposlednji digitalni predajnik na kome je uključen digitalni signal. Kraj procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala označiće uključenje digitalnog predajnika u alotmentu Besna kobila, Jastrebac, Kopaonik, Cer-Maljen kojim će biti digitalizovan jug Srbije čime će proces digitalizacije biti okončan.", rekla je državna sekretarka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво