Читај ми!

Vršac: Od 30. marta samo digitalni signal

Vršac je prvi grad u kojem će, 30. marta, na predajniku biti ugašen analogni TV signal i počeće emitovanje digitalnog televizijskog signala. Za one koji televizijske programe prate preko kabla ili satelita nema promena, ali će oni koji TV signal primaju putem sobnih ili krovnih antena morati da se pripreme.

Nijedna etapa u dosadašnjem razvoju radija i televizije, kao što su prelazak sa mono na stereo zvuk ili sa crno-bele na televiziju u boji nije napravila revoluciju kao digitalna televizija. Kao i svaka tehnološka revolucija, i ova donosi mnoge prednosti.

"Digitalni signal je jednostavno jači, robusniji, otporniji na razne vrste smetnji i ima jednu kakarkteristiku da prosto ne može biti slab, pa da onda imamo one efekte na koje smo navikli, šuštanje itd, on je takvog karaktera da ili ga ima ili ga nema pa onda- slika je ili dobra ili je nema", rekao je Dragan Mojović zamenik direktora JP "Emisiona tehnika i veze"

Oni koji televizijske programe prete preko satelita ili kabla ne treba da brinu jer promena za njih neće biti. Oni koji televiziju gledaju preko sobnih antena neće nužno morati da menjaju TV prijemnike, ali će morati da kupe takozvane set-top-boksove.

"Ljudima koji kupe set-top-boksove ne treba nikakv poseban majstor, priključenje je krajnje jednostavno, znači ko je ikada priključio satelitski prijemnik ili najobičniji video rikorder, znaće o čemu se radi", rekao je Zoran Romić, glavni inženjer u Terminalu veza.

Set-top-boks može da se priključi na sve TV prjemnike, čak i crno-bele. Cene ovih uređaja u Vršcu kreću se od 3.000 do 4.000 dinara. Ukoliko ovakve uređaja ne nabave na vreme od 30. marta kada se bude ugasio analogni signal na TV prijemnicima neće imati sliku uopšte.

"Jako se raspituju i dosta se kupuje, bukvalno 10 tjunera svakog dana prodamo. To sigurno, možda čak više", kaže Emanuel Perin prodavac.

Za najugroženije Vrščane obezbeđeni su besplatni uređaji uz pomoć kojih će moći da gledaju televiziju posle 30. marta. Potrebno je da se, uz lična dokumenta, jave Centru za socijalni rad ili Fondu PIO.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво