Читај ми!

Digitalizacija - preduslov za nove servise

Proces gašenja analognog TV signala u Srbiji biće završen do 17. juna. Tada se uz bolju sliku i zvuk otvaraju i nove mogućnosti za gledaoce u Srbiji, jer će posle toga postojati tehničke mogućnosti i za usluge hibridne televizije (HbbTV).

Film ili vest o kojoj biste odmah napisali nešto na društvenim mrežama, sportska statistika u vreme trajanja utakmice, ili odloženo gledanje TV programa, samo su neke od mogućnosti hibridne televizije. U Sloveniji gledaoci koji TV signal primaju uz pomoć sobne ili krovne antene, već koriste takve usluge, a sa završtetkom procesa digitalizacije, tehničkih mogućnosti biće i u Srbiji.

"U osnovi digitalna televizija omogućava interakciju, gledatelji uz pomoć daljinskog uključuju dodatni sadržaj, nove informacije, mogu čak igrati i igrice", kaže je Boštjan Sukič iz kompanija za razvoj HbbTV platforme "Castoola team".

Iako će tehničkih uslova biti, budućnost dodatnih TV sadržaja zavisi od emitera. Njihov interes su nove mogućnosti za reklamiranje, ali i precizna evidencija broja gledalaca u svakoj sekundi programa, uključujući i informaciju o tome za koji su se program odlučili pošto su promenili kanal.

"Mi ćemo se truditi u prvoj fazi da pređemo na digitalno emitovanje, a posle da ponudimo ove tehničke preduslove, a opet zavisi od emitera šta će oni prihvatiti i šta ćemo mi kasnije distribuirati, zavisi dosta ipak od njihove zainteresovanosti šta ćemo sve kasnije ponuditi od usluga", rekao je Branko Gogić v.d. direktora JP "Emisiona tehnika i veze".

Usluge hibridne televizije, zapravo su spoj interneta i televizije i potpuno su besplatne. Da biste u budućnosti mogli da ih koristite, potreban vam je smart televizor s internet priključkom koji podržava DVB-T2 signal ili napredniji dekoder, odnosno set-top-boks koji na sebi ima oznaku Hbb.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво