Читај ми!

Prvi DVB-T2 uređaji u Srbiji

Prošlo je dva meseca od puštanja u rad Inicijalne DVB-T2 mreže, a na rafovima velikih trgovinskih lanaca se još uvek ne mogu naći adekvatni uređaji za prijem digitalnog signala. Nekoliko privatnih firmi putem interneta i stručnih časopisa počelo je da nudi i reklamira DVB-T2 uređaje. Postoje najave da će se već u junu pojaviti prvi dekoderi u većoj količini namenjeni srpskom tržištu.

Uprava za digitalnu agendu u januaru ove godine najavila je proceduru, odnosno put TV opreme do naših rafova. Objavljivljena je specifikacije i najavljeno ustanovljavanje laboratorija za testiranje TV prijemnika i dekodera, što je preduslov da se odgovarajuća TV oprema za prijem digitalnog signala nađe na našem tržištu. Tada je predstavljena i nalepnica koja bi trebalo da se nađe na TV opremi koja je testirana i odgovara digitalnim standardima za srpsko tržište, a koja nije obavezujuća za prodavce i distributere.

Iako prema poslednjim informacijama laboratorije za testiranje na teritoriji Srbije još uvek nisu počele sa radom, na internetu i u stručnim časopisima počeli su da se nude uređaji koji, kako tvrde prodavci, omogućavaju nesmetan prijem DVB-T2 signala. Cene ovih DVB-T2 dekodera se kreću od 65 do 85 evra.

Uvoznici dekodera najavljuju da će tokom juna početi distribuciju DVB-T2 set-top-boks uređaja u prodajnim lancima potrošačke elektronike.

Sa druge strane neke firme trenutno su odustale od uvoza DVB-T2 dekodera zbog dugih rokova isporuke od dobavljača, visoke nabavne cene uređaja kao i nabavke uređaja samo u velikim količinama.

Prema rečima pojedinih zastupnika brendova, koji su prisutni na našem tržištu, određeni DVB-T2 modeli televizora i set-top-boksova testirani su u saradnji sa JP ETV i pre početka rada zvaničnih laboratorija.

Inače, DVB-T2 inicijalna mreža namenjena je pre svega testiranju digitalnog signala u Srbiji. Trenutno se ovaj test-signal emituje malom snagom i vrše se određena merenja u cilju potpune stabilizacije mreže do početka 2013, kada je predviđeno da puna digitalizacija u Srbiji krene po regijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво