Читај ми!

Počelo digitalno emitovanje

Uključivanjem DVB-T2 predajnika na Avali zvanično je JP "Emisiona tehnika i veze" pustilo u rad Inicijalnu DVB-T2 mrežu. Ovim, probnim emitovanjem, prema tvrdnjama JP ETV pokriveno je oko 40 odsto stanovništva. Prema ranijim najavama Uprave za Digitalnu agendu, koja rukovodi procesom digitalizacije u saradnji sa JP ETV, Republičkom agencijom za elektronske komunikacije (RATEL), Republičkom radiodifuznom agencijom (RRA) i emiterima, konačni prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa odvijaće se po zonama počev od prvog kvartala 2013. godine.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković na Avalskom tornju pustio je danas u rad Inicijalnu mrežu za testiranje emitovanja digitalnog TV signala. Puštanjem u rad DVB-T2 predajnika na Avali danas je zvanično počela faza poslednjih priprema za prelazak na digitalno emitovanje programa.

Digitalno emitovanje televizijskog programa kroz mrežu zemaljskih predajnika nesumnjivo je veliki korak napred koji će imati važan uticaj na sam karakter ovog medija. Može se slobodno reći da je to najznačajnija promena još od vremena uvođenja televizije u boji. Mogućnost mnogostrukog povećanja broja televizijskih programa koji se mogu emitovati, potencijalno osetne uštede električne energije, pa time i novca, na predajnim tačkama, otvaranje vrata novim interaktivnim servisima i intenzivnoj dvosmernoj komunikaciji sa gledalištem, samo su neki od novih dometa digitalne televizije.

Tokom 2011. godine, JP ETV izgradilo je mrežu od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajnik i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji. Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva RS.

Marković je istakao da je Srbija iz predpristupnih fondova EU dobila 137 miliona evra, od čega je 10,5 miliona evra izdvojeno za poslove pripreme digitalizacije i prelaska na digitalni signal za potrebe građana Srbije. 

Od 21. marta 2012. Srbija će se pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer će toga dana biti puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika, navodi se u saopštenju JP ETV povodom početka rada inicijalne mreže.

Usvojeni standard za emitovanje u Srbiji je DVB-T2, trenutno najmoderniji i najefikasniji. Prema odluci RRA, u inicijalnoj mreži biće emitovano 10 programa u standardnoj i jedan TV program u visokoj HD rezoluciji. Dok se ne ugasi analogni predajnik sa 15 emisionih lokacija, istovremeno će se emitovati analogni i digitalni program.

Emisione lokacije i kanali inicijalne mreže su:

1. Avala 27. UHF9. Užice-Zabučje 57. UHF

2. Niš Gorica 21. UHF

10. Loznica-Gučevo 27. UHF
3. Subotica 47. UHF 11. Novi Pazar-Šutenovac 64. UHF
4. Kruševac Goč 26. UHF 12. Valjevo-Pećina 42. UHF
5. Vršac 54. UHF13. Raška-Gradac 47. UHF
6. Ovčar 64.UHF 
7. Priboj Bić 66. UHF14. Košutnjak 27. UHF
8. Crveni Čot 31. UHF15. Stojčino Brdo 27. UHF

Prema odluci RRA u inicijalnoj mreži biće emitovano 10 programa u standardnoj i jedan TV program u visokoj HD rezoluciji.

Dok se ne isključi analogni predajnik sa 15 emisionih lokacija, istovremeno će se emitovati analogni i digitalni program. Međunarodna obaveza je da se proces digitalizacije završi do juna 2015. godine.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво