Читај ми!

Inicijalna mreža od srede

Digitalno emitovanje televizijskog programa kroz mrežu zemaljskih predajnika nesumnjivo je veliki korak napred koji će imati bitnog uticaja na sam karakter ovog medija. Može se slobodno reći da je to najznačajnija promena još od vremena uvođenja televizije u boji. Mogućnost mnogostrukog povećanja broja televizijskih programa koji se mogu emitovati, potencijalno osetne uštede električne energije, pa time i novca, na predajnim tačkama, otvaranje vrata novim interaktivnim servisima i intenzivnoj dvosmernoj komunikaciji sa gledalištem, samo su neki od novih dometa koje nudi digitalna TV.

Kao i televizija u boji tako i digitalna televizija nije više stvar izbora već je neminovnost za sve TV stanice u svetu. Međunarodna obaveza da se štiti analogno emitovanje TV programa, na snazi je do 17. juna 2015. godine, što u osnovi znači da se do tada mora završiti proces digitalizacije.

Tokom 2011. godine, JP ETV je izgradilo mrežu od 13 predajnika i 2 repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajnik i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji. Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva RS.

Od 21. marta 2012. Srbija će se pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer će toga dana biti puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika, navodi se u saopštenju JP ETV povodom početka rada Inicijalne mreže.

Usvojeni standard za emitovanje u Srbiji je DVB-T2, trenutno najmoderniji i najefikasniji, kompresioni standard je MPEG-4.10 (H264/AVC).

Emisione lokacije i kanali Inicijalne mreže su:

1. Avala 27. UHF
9. Užice-Zabučje 57. UHF 
2. Niš Gorica 21. UHF
10. Loznica-Gučevo 27. UHF 
3. Subotica 47. UHF11. Novi Pazar-Šutenovac 64. UHF 
4. Kruševac Goč 26. UHF 12. Valjevo-Pećina 42. UHF 
5. Vršac 54. UHF 13. Raška-Gradac 47. UHF 
6. Ovčar 64. UHF  
7. Priboj Bić 66. UHF 14. Košutnjak 27. UHF 
8. Crveni Čot 31. UHF 15. Stojčino Brdo 27. UHF 

U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan TV program u visokoj (HD) rezoluciji.

Prema odluci RRA u Inicijalnoj mreži mogu da budu emitovani programi sledećih TV stanica:

Prema proceni stručnjaka JP "Emisiona tehnika i veze", stvarno stanje će biti poznato posle detaljnih merenja koje će se obavljati u narednim mesecima. Digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40% stanovništva Srbije. Inicijalna mreža je u eksperimentalnoj fazi i namenjena je za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Za prijem digitalnog signala Inicijalne mreže neophodno je: 

- TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili
- poseban eksterni uređaj koji dekoduje digitalni signal i omogućava da se on prati na   standardnom TV prijemniku (set-top-boksu) - STB ili
- poseban hardversko-softverski dodatak koji omogućava prijem digitalnog signala na PC računaru.

Inicijalna mreža je dizajnirana za prijem pomoću krovnih antena, a samo oni gledaoci koji su blizu predajnika mogu da ostvare prijem i pomoću sobnih antena, što bi inače trebalo da bude normalan način prijema kada mreža za digitalno emtovanje bude potpuno gotova.
Više detalja o digitalnom emitovanju, mogućnostima sistema i načinima za prijem možete naći i na sajtu www.etv.rs.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво