Читај ми!

Analogni signal i dalje u etru?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Slađan Stanković, šef tehnike u Javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze je izjavio da neke TV stanice i dalje emituju analogno i dodao da je ETV identifikovala te pojave koje su prijavili RATEL-u i Ministarstvu koje je nadležno da piše prekršajne prijave i upozorava emitere za aktivnosti koje više nisu dozvoljene.

U podne 7. juna u Srbiji je u istoriju otišlo analogno emitovanje televizijskog signala. Tada su na Kopaoniku uključeni preostali predajnici i proces digitalizacije u Srbiji je time završen.

"Proces digitalizacije bih podelio na dva dela, pre i posle 7. juna. Pre 7. juna postojale su značajne aktivnosti i napori da se u zadatim rokovima obavi taj proces koji je moramo priznati kasnio", rekao je Slađan Stanković.

On je dodao da je posle 7. juna kada je proces analognog emitovanja definitivno otišao u istoriju trebalo taj prelazak učiniti što bezbolnijim, jer mnogi gledaoci i pored prethodnog informisanja i apelovanja nisu nabavili set-top-boksove i onda je kao i u svim ostalim zemljama u tom trenutku gašenja bio tzv. špic u reakciji gledalaca, šta da rade koje set-top-boksove da kupe itd.

"Mi smo bili spremni na tu reakciju, postojala su iskustva drugih zemalja nakon prelaska na digitalno emitovanje. Vlada je sa svoje strane oformila kol-centar, mi smo sa svoje strane dali stručna lica, inženjere koji su odgovarali na pitanja i mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da smo taj period uspešno prebrodili", kaže Slađan Stanković.

On je naglasio da su glavni problemi bili u neadekvatnoj prijemnoj instalaciji, lošim antenama, lošim kablovima, antenama sa pojačivačima, sobnim antena, neusmerenim antena ili lošim pozicijama antena. U 99 odsto slučajeva problem je bio u prijemnom delu kod samog gledaoca.

"Neke stanice, ne znam da li sa namerom ili su prosto zaboravile da ugase predajnike i dalje emituju analogno. Mi smo identifikovali te pojave koje smo prijavili RATEL-u. RATEL i Ministarstvo koje je nadležno da piše prekršajne prijave upozorava emitere za aktivnosti koje više nisu dozvoljene i preduzimaju mere iz svoje nadležnosti", rekao je Slađan Stanković.

On je dodao da je ta pojava danas dobrim delom potisnuta, možda se radi o nekim incidentim situacijama, ali u svakom slučaju to nije masovna pojava.

"Ono što mi kao Emisiona tehnika možemo da naglasimo da se sa naših emisionih lokacija to definitivno ne dešava", kaže Slađan Stanković.

On je dodao da do sada kablovski operateri nisu imali ozbiljnu konkurenciju u zemaljskoj platformi. U analognom emitovanju je postojalo pet do šest kanala maksimum. Sada mi možemo da ponudimo minimum 15 programa. Gledaoci mogu da primaju vrlo kvalitetne signale minimum 15 programa, a neko ko može da prima signale sa više predajnika i više od 30 programa.

Slađan Stanković je rekao da još uvek radi kol-centar pozivom na broj 18911 koji je Vlada oformila, a koji radi do kraja oktobra. Postoji i mogućnost prijave kvara na broj telefona JP Emisiona tehnika i veze 011/254-43-58 ili mejlom na kvar@etv.rs.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво