Читај ми!

TV oprema sa žigom garancije za siguran prijem

Gostujući u emisiji "Srbija na vezi" Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija je naglasila da će svi koji preko leta budu došli u Srbiju moći bez problema u prodavnicama tehničke robe da pronađu set-top-boksove, kao i da set-top-boksovi koji se donose iz inostranstva najverovatnije neće raditi jer ne zadovoljavaju određene tehničke karakteristike.

"Zaključno sa gašenjem analognog signala u Vojvodini i na Avali, veći deo stanovništva je pokriven isključivo digitalnim TV signalom. Nakon Vojvodine i Avale nas zapravo čeka jug Srbije i zaključno sa Kopaonikom, Jastrepcom i Cer-Maljen repetitorima koji se nalaze na ovim lokacijama mi ćemo okončati i pre roka, već u prvoj nedelji juna čitav proces digitalizacije", rekla je Tatjana Matić.

Govoreći o set-top-boks uređajima za prijem digitalnog TV signala koji se donose u Srbiju ona je izjavila da za našu teritoriju, odnosno za naše podneblje postoje određene karakteristike koje ovi uređaji moraju da ispune.

"Oni su vrlo jasno definisani i pravljeni su isključivo za ovo područje i nose oznaku "digital TV", rekla je Tatjana Matić i dodala da je to vrsta žiga garancije koji se nalazi samo na uređajima koji se mogu kupiti u Srbiji.

Ona je dodala da se ovaj proces u prvom trenutku odnosio na sve naše građane koji su putem sobne ili krovne antene pratili televizijske programe.

"Ima jako puno građana koji su programe pratili putem satelitske, kablovske ili IPTV platforme i imajući u vidu da država sada obezbeđuje besplatan digitalni TV signal mi očekujemo da će mnogi naši građani kada uvide prednosti besplatnog digitalnog TV signala se odlučiti možda da više koriste tu mogućnost", kaže Tatjana Matić.

Ona je naglasila da će svi koji preko leta budu došli u Srbiju moći bez problema u prodavnicama tehničke robe da pronađu set-top-boksove.

"Neće biti problema u prijemu digitalnog signala naših suseda, kao što će i u Hrvatskoj moći da se prate naši programi koji su na našoj digitalnoj platformi. To je u nekom smislu i prednost i videćemo čiji će signal biti jači, ali kada su u pitanju lokalne i regionalne televizije sigurno da će naši građani moći bez problema u pograničnim područjima da prate", rekla je Tatjana Matić.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srbije donela Uredbu kojom je definisala da će najugroženije kategorije stanovništva moći da dobiju besplatne set-top-boksove i da je ukupno bilo 160.000 korisnika ovog prava.

"Već sada u ovom trenutku mi imamo iskorišćenost 80 odsto vaučera što znači da su naši građani koji su ostvarili ovo pravo bili vrlo revnosni da to iskoriste i da nabave set-top-boks uređaje.", rekla je Tatjana Matić.

Ona je dodala da su svi maloprodajni lanci koji su se prijavili da učestvuju u ovoj šemi pomoći omogućili i besplatnu dostavu na kućnu adresu što je za Ministarstvo bilo jako važno imajući u vidu mnoge socijalne kategorije stanovništva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво