Digitalizacija uveliko u toku

Digitalizacija emitovanja TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika zahteva odgovarajuću pripremu signala koji treba emitovati. Zamenom postojećih analognih predajnika novim digitalnim kao i prilagođavanje kućnih prijemnika digitalizacijom emitovanja televizija će u potpunosti biti digitalna.

"Digitalizacija je međunarodno preuzeta obaveza Republike Srbije 2006. godine u Ženevi na dobrobit građana. Građani dobijaju mnogo bolju slikui zvuk. Neće više imati problema sa slikom i tonom", rekao je Branko Gogić, v.d. direktora JP "Emisiona tehnika i veze".

On je dodao da digitalizacija donosi pogodnosti koje se odnose na osobe sa oštećenim sluhom, slepe i slabovide, mogućnost odloženog gledanja, mogućnost elektronskog programskog vodiča, kao i mogućnost višejezičnih prevoda što je posebno interesantno u pograničnim delovima naše zemlje.

"Digitalizacija takođe znači da će budžet Republike Srbije prihodovati oko 75 miliona evra od prodaje digitalne dividende", kaže Branko Gogić.

On je istakao da građani koji žive u pograničnim delovima naše zemlje će moći da prate programe iz Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Makedonije, Bugarske, kao što će i građani u pograničnim delovima tih zemalja moći da gledaju naše programe.

Digitalizacija emitovanja TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika zahteva odgovarajuću pripremu signala koji treba emitovati. Zamenom postojećih analognih predajnika novim digitalnim kao i prilagođavanje kućnih prijemnika digitalizacijom emitovanja televizija će u potpunosti biti digitalna. U toku su testiranja i podešavanja uređaja i priprema za početak rada na planiranim kanalima.

"Radio-televizija Srbije na teritoriji Republike Srbije emituje četiri televizijska programa. Do sada su gledaoci koji primaju te programe posredstvom spoljne antene imali mogućnos da prate RTS 1 i RTS 2. Po prelasku na digitalno emitovanje programa biće u mogućnosti da prate i RTS Digital i RTS HD program", rekla je Tatjana Ćitić, odgovorni urednik RTS Digital i RTS SAT.

"U međuvremenu naziv RTS Digitala će promeniti inserter i naziv u RTS 3 što znači da smo mi svoju tehnološku misiju za šest i po godina koliko se emituje program završili", kaže Tatjana Ćitić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи