Читај ми!

Pripremimo se na vreme!

Digitalizacija u Srbiji, koja će do sredine naredne godine ući u sve domove, ne treba da brine one koji televizijski program prate preko kablovskih operatera, satelitske ili preko interneta, jer će neophodne korake, obaviti operateri. Uređaj set-top-boks biće potreban onima koji televizijski program gledaju pomoću krovne ili sobne antene ili antenskog sistema instaliranog u zgradi.

"Zbog predstojeće digitalizacije televizor bi trebalo da zadovoljava tri uslova; da ima rezoluciju HD ready, da ima format slike 16:9 i treći najbitniji da ima DVB-T2 tjuner integrisan u sebi", kaže Željko Milović iz Tehnomanije.

Set-top-boks ili digitalni risiver TV signal primljen antenom pretvara u odgovarajući signal i potreban je onima koji program gledaju pomoću krovne,sobne antene ili antenskog sistema instaliranog u zgradi.

U prodaji su i televizori koji imaju ugrađen digitalni prijemnik ali ono što je važno je da je namenjen prijemu digitalnog DVB-T2 standarda. U prodavnicama se nudi više modela set-top-boksova ili digitalnih risivera i uglavnom se prodaju oni koji imaju više namena.

Željko Milović naglašava da kod starijih CRT televizora format slike je u 4:3 formatu dok se digitalna televizija emituje u formatu slike 16:9 tako da će slika biti malo neprirodna, a takođe će korisnici u digitalnom prenosu dobiti zvuk koji je mnogo kvalitetniji.

Dejan Popović iz WinWin-a ističe da bismo bili sigurni da kupujemo pravu stvar, odnosno da bi potrošači bili sigurni da će primiti digitalni signal svaki digitalni risiver mora da ima oznaku, odnosno žig "Digital TV", a cena uređaja se kreće izmeću 3.000 i 4.000 dinara.

Kada se priključuje set-top-boks treba voditi računa da li televizor ima skart ulaz.

"Skart ulaz na televizoru se povezuje sa skart izlazom na digitalnom risiveru i na taj način putem skart kabla imamo prenos digitalnog signala", kaže Dejan Popović.

Do konačne primene digitalizacije 17. juna sledeće godine, rešićemo sve dileme, a potrošačima najčešće nije jasno koliko programa će moći da prate i da li treba da menjaju antenu.

Građani, koji primaju socijalnu pomoć, korisnici prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica dobiće besplatni set-top-boks. Najkasnije do 31 januara 2015. treba da odnesu prijavu i neophodnu dokumentaciju centrima za socijalni rad ili filijalama Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво