Gašenje analognih predajnika po zonama raspodele

Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV signala obavljaće se u fazama kako bi ceo proces bio završen do juna 2015. Tranzicioni period je počeo 1. septembra 2014. godine, a prvi analogni predajnici biće isključeni 28. februara 2015. godine.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija donelo je Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu. Ovim Pravilnikom se utvrđuje raspored radio-frekvencijskih kanala po zonama raspodele za prvi, drugi i treći multipleks, način pristupa multipleksu, kao i dalji razvoj Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog TV signala.

Pravilnikom su definisani rokovi za početak simulkasta i gašenje analognih servisa, po zonama raspodele. Simulkast predstavlja tranzicioni period tj. paralelno emitovanje i analognog i digitalnog televizijskog signala. Određeno je da 1. septembra 2014. godine počne simulkast, a prvi analogni predajnici biće isključeni 28. februara 2015. godine.

Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje će se obavljati u fazama po zonama raspodele. Tranzicioni period za svaku zonu raspodele trajaće šest meseci. Do datuma kada je predviđeno gašenje analognih predajnika po zonama raspodele potrebno je nabaviti opremu za prijem DVB-T2 signala. Ovo se odnosi na sve one građane koji televizijski signal primaju preko sobne ili krovne antene, dok za one koji koriste usluge kablovskih, satelitskih ili IPTV operatera neće biti nikakve promene.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 02. maj 2015, 07:04) - anonymous [neregistrovani]

Digitalizacija

Mi smo toliko napredno društvo, ulice su nam asvaltirane i ciste, na svakom mestu imamo gde da bacamo smeće, infrastruktura na nivou, kanalizacija i električna energija, samo nam digitalizacija fali da bih bili kompletni. (sem Beograda) Prošetajte malo po unutrašnjosti.

(subota, 11. apr 2015, 19:10) - Slavisa-Nista ne razumem [neregistrovani]

Gasenje analognih predajnika!

 Kako da znamo kom predajniku pripadamo? Zasto ne napisu:
Gasi se predajnik na Avali koji obuhvata do Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Cacka itd.
A ne pominjanje nekakvih predajnika za koje obican gradjanin nikad nije cuo i kako ce da zna koje gradove obuhvata u sslanju signala..
srecno, Slavisa


(petak, 20. feb 2015, 18:43) - Драган [neregistrovani]

План гашења

Информација о гашењу аналогних предајника се односи на телевизије са националним фреквенцијама. Када се њихови предајници угасе тек онда се ствара простор за формирање другог и трећег мултиплекса који ће се попунити са регионалним и локалним тв станицама. Неко време ће радити истовремено а онда ће и преостали аналогни предајници у тим зонама бити искључени. Зато се за Вршац и Суботицу помињу 30.март и 27.април јер после тих датума више неће бити аналогних сигнала ТВ-а. Тако ће бити у свакој од зона.

(nedelja, 15. feb 2015, 09:04) - Radomir [neregistrovani]

Gašenje analognih predajnika

Planom gašenja analognih predajnika predviđeno je da se Beograd i cela Vojvodina 28.februara isključa sa analognog emitovanja programa pa mi nije jasno otkud informacije da se Vršac isključuje 31. marta, a Subotica 30. aprila. Ako je pomeren datum isključenja analognih predajnika onda to treba objaviti jasno i glasno.

(utorak, 27. jan 2015, 14:26) - Aleksandar [neregistrovani]

RTS 2 i informacija

Mislim da je dobra ideja da vec od februara na analognom RTS 2 stoji staticka informacija o prelsaku. Jos bolje bi bilo da se program na analognim predajnicima potpuno prekine uz test sliku i informaciji kako i gde gledaoci mogu dobiti informacije o prelasku. Svakako je to zrtvovanje programa RTS2 za jedan udeo gledalaca, ali mislim da se moze dobiti puno.

(sreda, 14. jan 2015, 22:15) - Srecko [neregistrovani]

Digitalizacija

Kada prestaju sa emitovanjem analogni predajnici Rudnik i Goc? Koliko ce se digitalnih kanala emitovati sa predajnika Rudnik i Goc?

(sreda, 14. jan 2015, 20:43) - Srecko [neregistrovani]

Kada se gasi Analogni signal sa predajnika Rudnik i Goc

Kada se gasi signal sa analognog predajnika Rudnik i Goc? Koliko ce se kanala Digitalnih emitovati sa predajnika Rudnik i Goc?

(ponedeljak, 12. jan 2015, 18:55) - negorski [neregistrovani]

prerdajnik na deli jovanu

U Majdanpeku smo izvesno vreme mogli da hvatamo digitalni signal i sve je bilo u redu. Međutim, bez ikakvog obaveštenja digitalni signal je ukinut a analogni je na nivou onog sa početka 60-tih godina. Sada smo u periodu simulkasta, ali šta će biti sa građanima Majdanpeka kada se isključi analogni signal. Hoćemo li tada imati ikakav prijem ili da ipak ostanemo na kablovskoj i IPT ? Nadam se obilo kakvom odgovoru. S poštovanjem.

(sreda, 17. dec 2014, 13:49) - anonymous [neregistrovani]

Gučevo

Cer - Maljen

(četvrtak, 11. dec 2014, 13:39) - dragos [neregistrovani]

sekulic

kad mozemo da dobijemo signal digitalni sa osluse bajina basta