Blagovremeno informisanje javnosti

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Tatjana Ćitić, odgovorni urednik Digitalnog programa RTS je izjavila da će država doneti odluku o tome koja će domaćinstva i na koji način dobijati besplatne DVB-T2 set-top-boksove za prijem zemaljskog digitalnog signala, a da će građani o tome biti blagovremeno obavešteni. Ona je izrazila nadu da će uskoro biti formiran kol centar na nivou države putem kojeg će građani moći da se informišu o procesu digitalizacije.

"Mi smo, sigurna sam, doprineli proteklih godina, od kada je počelo digitalno emitovanje Programa kulture i umetnosti 2008., kada smo zapravo počeli da govorimo o digitalnoj televiziji i o onome šta jeste budućnost televizije, da termin digitalna televizija u smislu emitovanja programa sistemom zemaljskih predajnika nije ništa nepoznato našim gledaocima", kaže Tatjana Ćitić.

Ona je rekla da sada imamo i konkretan povod, a i priliku da kroz naše programe više pričamo o digitalizaciji i da gledaoce obaveštavamo konkretnije i dodala da sada već postoji oprema na našem tržištu koja je potrebna za prijem digitalnog signala.

"Pre dva dana kada je objavljena konačna digitalizacija u Srbiji, naši su se telefoni usijali. Tu su vrlo konkretna pitanja i što se tiče socijalne pomoći. Gledaoci pitaju gde oni treba da predaju dokumentaciju ili da provere da li su planirani", rekla je Tatjana Ćitić podsetivši da svi oni koji trenutno primaju signal antenom, sobnom ili spoljnom moraju biti na vreme spremni.

Ona je naglasila da gledaocima koji programe prate posredstvom kablovskih sistema ili IPTV-a neće biti potreban dekoder, ali ako imaju vikendice gde imaju sobne ili krovne antene biće im potreban dekoder koji obavezno mora imati oznaku DVB-T2.

Dodala je da jedan veliki sistem kao RTS ne može u jednoj godini da napravi tranziciju sa analognog na digitalno emitovanje programa.

"Sistem proizvodnje koji je ogroman, zatim ogromna dopisnička mreža, sve to mora biti spremno zato se i godinama radi na tome. Dosta je troškova bilo u tom smislu, ali sigurno najveći troškovi tek slede.", kaže Tatjana Ćitić.

Tatjana Ćitić je rekla da gledaoci na podsajtu RTS-a "Digitalna TV" mogu pronaći najsvežije, ali i one ranije informacije po pitanju digitalizacije, ne samo u Srbiji, regionu nego i u svetu. Takođe, mogu pogledati specijalizovane emisije, pojmovnike, kao i konkretna uputstva o tome šta je potrebno od opreme za prijem digitalnog signala.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи