Ozvaničena digitalizacija

Srbija će pre 17. juna 2015. preći na digitalno emitovanje televizijskog signala, a 180 hiljada najsiromašnijih dobiće dekodere digitalnog tv signala, najavljuju iz Vlade. Sa prvog radnog sastanka na kome je ozvaničio početak procesa digitalizacije, ministar Rasim Ljajić poručuje da je taj proces investiranje u ekonomiju i tehnologiju koja će doneti bolju sliku, zvuk i nove usluge.

Do juna 2015. u Srbiji će se gledati samo digitalni TV signal, što će, sve sa besplatnim dekoderima za najsiromašnije koštati ukupno 39 miliona evra. Digitalna televizija, međutim, državi će ubuduće donositi zaradu.

"Druga prednost je što će se osloboditi deo frekvencijskog spektra koji će biti iskorišćen za bolji signal mobilne telefonije i za brži mobilni internet. To otvara mogućnost u investiranje u oblasti elektronskih komunikacija", rekao je ministar telekomunikacija.

Proces digitalizacije biće završen zahvaljujući sporazumu o zajmu od 24 miliona evra, koji bi sredinom meseca trebalo da bude potpisan sa Evropskom bankom. Srbija je prethodnih godina za nabavku opreme dobila pomoć Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra.

"Kada se analogni signali isključe frekvencije se mogu koristiti za nove usluge mobilne telefonije i brži obilni inetrnet čime se može ostvariti veliki prihod.", rekao je Majkl Davenport šef delegacije EU u Srbiji.

O dekoderima i odgovarajućim televizorima za prijem digitalnog signala moraće da brinu oni koji TV signal primaju putem antene, odnosno 38 odsto stanovništva. Ceo proces ipak ne bi bio moguć da prethodno nije usvojen Zakon o elektronskim medijima. 1. septembra počeo je tranzicioni period, tokom kojeg se paralelno emituju digitalni i analogni TV signal. Srbija je podeljena u tri zone i 1. marta biće isključen analogni signal u prvoj zoni, 1. aprila u drugoj i 1. maja u trećoj zoni.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. sep 2014, 10:19)
anonymous [neregistrovani]

Dekoderi

Kakvi su to dekoderi za primanje signala...gde se mogu KUPITI...gde ih ima?
Koliko kostaju?
Hvala

(sreda, 10. sep 2014, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

loznica

Kada ce biti moguc prijem sa lokacije Gucevo na 52 kanalu za podrucje Zajace i Gornje Borine?

(sreda, 10. sep 2014, 00:06)
Milan [neregistrovani]

Odgovor

Imaš za svaku zonu raspodele datume prelaska sa analogne na digitalnu tv. Ideš na sekciju Digitalna tv pa onda u vesti iz Srbije i nađeš vest od 19. avgusta 2014. - Novi pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje.

(utorak, 09. sep 2014, 20:34)
zone [neregistrovani]

ela

Pa molim da se napise ko spada u prvu ko u drugu a ko u trecu zonu.Ne razumem zasto je to preskoceno a najbitnije je.