Читај ми!

Ozvaničena digitalizacija

Srbija će pre 17. juna 2015. preći na digitalno emitovanje televizijskog signala, a 180 hiljada najsiromašnijih dobiće dekodere digitalnog tv signala, najavljuju iz Vlade. Sa prvog radnog sastanka na kome je ozvaničio početak procesa digitalizacije, ministar Rasim Ljajić poručuje da je taj proces investiranje u ekonomiju i tehnologiju koja će doneti bolju sliku, zvuk i nove usluge.

Do juna 2015. u Srbiji će se gledati samo digitalni TV signal, što će, sve sa besplatnim dekoderima za najsiromašnije koštati ukupno 39 miliona evra. Digitalna televizija, međutim, državi će ubuduće donositi zaradu.

"Druga prednost je što će se osloboditi deo frekvencijskog spektra koji će biti iskorišćen za bolji signal mobilne telefonije i za brži mobilni internet. To otvara mogućnost u investiranje u oblasti elektronskih komunikacija", rekao je ministar telekomunikacija.

Proces digitalizacije biće završen zahvaljujući sporazumu o zajmu od 24 miliona evra, koji bi sredinom meseca trebalo da bude potpisan sa Evropskom bankom. Srbija je prethodnih godina za nabavku opreme dobila pomoć Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra.

"Kada se analogni signali isključe frekvencije se mogu koristiti za nove usluge mobilne telefonije i brži obilni inetrnet čime se može ostvariti veliki prihod.", rekao je Majkl Davenport šef delegacije EU u Srbiji.

O dekoderima i odgovarajućim televizorima za prijem digitalnog signala moraće da brinu oni koji TV signal primaju putem antene, odnosno 38 odsto stanovništva. Ceo proces ipak ne bi bio moguć da prethodno nije usvojen Zakon o elektronskim medijima. 1. septembra počeo je tranzicioni period, tokom kojeg se paralelno emituju digitalni i analogni TV signal. Srbija je podeljena u tri zone i 1. marta biće isključen analogni signal u prvoj zoni, 1. aprila u drugoj i 1. maja u trećoj zoni.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво