Brža digitalizacija i jeftiniji internet

Rok za završetak procesa digitalizacije u Srbiji je 17. jun 2015. godine. U narednih 20 meseci taj proces treba ubrzati, a građanima ostaje da nabave nove aparate sa ugrađenim dekoderima za digitalni signal.

Danica Nikolić iz Niša živi sama i dosta vremena provodi uz TV program. Stari televizor je još služi, ali je, kaže, spremna za digitalizaciju.

"Izboriću se i pored toga što sam penzioner, da uđem u kupovinu novog televizora, jer je ovaj i tako star i neće moći da izdrži taj program koji će tek naići", kaže Danica.

Nove aparate koji podržavaju digitalni signal moraće da nabave i ostala domaćinstva, a izuzetan kvalitet slike, kažu poznavaoci, opravdaće ulaganje. Digitalni signal umanjiće smetnje koje idu uz antenske sisteme, a proces digitalizacije pokrenuli su i kablovski operateri.

"Naša prednost je u direktnom kontaktu sa terminalnom opremom sa prijemnicima koji su kod korisnika i taj razvoj mi podržavamo iz razloga što nadopunjuje našu tehnologiju", kaže Andrija Bednarik iz Poslovnog udruženja kablovskih operatera Srbije.

Digitalizacija, koja treba da se završi do sredine 2015. godine, jedna je od tema međunarodne naučne konferencije TELSIKS koja se održava na niškom Elektronskom fakultetu. Taj proces, složni su učesnici, ide sporo, ali bi se mogao ubrzati korišćenjem frekvencija televizije "Avala".

"I ako bi se to iskoristilo, do kraja godine mogli bismo da imamo 60 odsto stanovništva pokriveno, a do sredine iduće godine i da završimo taj proces, znači i pre ovog roka. Na taj način bi se određene frekvencije oslobodile", kaže direktor RATEL-a Milan Janković.

"Moje mišljenje je da su najzainteresovaniji mobilni operateri jer će korišćenjem tog digitalnog profita koji se oslobađa iznad 55. i 56. kanala moći da ponude usluge interneta daleko jeftinije nego do sada i da pokriju daleko veći prostor", kaže profesor dr Saša Nikolić sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

U Srbiji sada ima 15 predajnika u okviru inicijalne mreže koji pokrivaju manje teritorije, a zemaljsku televiziju koristi više od polovine populacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво