Читај ми!

DVB-T2 uređaji u prodaji

Iako je najavljeno da će se tek od jeseni na rafovima velikih trgovinskih lanaca pojaviti prvi DVB-T2 uređaji koji će imati mogućnost prijema digitalnog televizijskog signala, uvoznici tehničke opreme u Srbiji su se potrudili i ranije da obraduju sve gledaoce koji planiraju da kupe TV prijemnik sa „srpskim kantri kodom“ za prijem paketa programa koji se emituje sistemom zemaljskih predajnika.

Kako tvrde neki od uvoznika, TV prijemnici i dekoderi koji su se pojavili na našem tržištu jesu testirani, ali ne u zvaničnim laboratorijama koje još uvek nisu akreditovane niti su dobile ovlašćenja od strane nadležnog ministarstva. Podsećamo, iako je na prvom sastanku koji je organizovala Uprava za digitalnu agendu sa prodavcima i uvoznicima, pre pola godine, najavljena procedura za testiranje i eventualno obeležavanje DVB-T2 opreme koja bi trebalo da se nađe u prodaji, još uvek nisu stvoreni uslovi za realizaciju najavljene procedure.

Veliki trgovinski lanci u svojoj ponudi imaju DVB-T2 LCD i LED televizore različitih brendova koji prema tvrdnjama uvoznika podržavaju standard DVB-T2 MPEG-4 koji je usvojila Republika Srbija Strategijom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje RTV programa. Ovaj tip televizora je namenjen svim građanima koji televizijske programe primaju zemaljskim putem, odnosno koji koriste spoljnu ili sobnu antenu.

U ponudi se takođe nalaze i specijalni uređaji takozvani set-top-boksovi koji predstavljaju jeftiniju varijantu prijema digitalnih televizijskih programa, a namenjeni su domaćinstvima koja poseduju TV prijemnike starije generacije. Ovi uređaji imaju mogućnost pretvaranja digitalnog signala u oblik koji je pogodan za emitovanje na starim modelima TV prijemnika, bilo da su oni analogni ili digitalni. Prema tvrdnjama uvoznika i ovi uređaji podržavaju usvojeni DVB-T2 standard.

Ovaj potez uvoznika omogućiće gledaocima da praćenjem RTS HD programa uživaju u čistijoj i oštrijoj slici i kvalitetnijem zvuku sa aktuelnih sportskih dešavanja ovog leta kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu čiji su domaćini Poljska i Ukrajina, koje je u toku, i predstojeće Olimpijske igre koje se održavaju u Londonu.

Inače, DVB-T2 inicijalna mreža namenjena je pre svega testiranju digitalnog signala u Srbiji. Trenutno se ovaj test-signal emituje malom snagom i vrše se određena merenja u cilju potpune stabilizacije mreže do početka 2013, kada je predviđeno da puna digitalizacija u Srbiji krene po regijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво