Bolji zvuk Radio Beograda

Zvanično pušten u rad digitalni master Radio Beograda. To znači da će slušaoci tog radija imati bolji zvuk, a u narednom periodu i dodatne servise – Radio Beograd je u potpunosti spreman za proces digitalizacije, koji bi u Srbiji trebalo da bude završen do juna 2015. godine.

U godini kada Radio Beograd proslavlja 90 godina postojanja, na red je došao novi, digitalni master. Simbolično, umesto crvene trake za ovu priliku presecala se magnetofonska.

Opširnije...

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. sep 2014, 10:33) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani]

Digitalizacija terestricke zvucne radio-difuzije?

Da bih otkrio razlog zasto se Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL i JP "Emisiona tehnika i veze" ne bave i prelazom na digitalnu terestricku zvucnu radio-difuziju (T-DAB u opsegu 174-230 MHz), odnosno sprovodjenjem Zakona o potvđivanju Završnih akata Regionalne konferencije o radio–komunikacijama za planiranje digitalne terestrijalne radiodifuzne službe u delovima regiona 1 i 3, u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz (RRC-06), pokusao sam u novijim evropskim dokumentima da nadjem razlog zasto se opseg III ne koristi efektivno u svim drzavama clanicana EU za T-DAB, sistem A, u skladu sa ITU planom GE06. Nisam uspeo da nadjem taj razlog, osim fragmenata u dokumentima "ECC Report 177 - ERC/REC 70-03" i EBU "Recommendation R 138". Zasto? O cemu se radi? (Da li ce se, mozda, i taj "upraznjeni" frekvencijski opseg u bliskoj buducnosti koristiti za bezicne sirokopojasne komunikacije, tj. mobilni deo digitalne mreze "Internet"?).