Читај ми!

Digitalizacija će biti završena do decembra 2012.

Proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa biće završen do decembra sledeće godine, izjavila je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Digitalizacija televizije će početi već tokom decembra ove godine, a umesto prethodno određenog 4. aprila 2012. godine za dan prelaska na digitalno emitovanje, taj proces će se odvijati fazno, kazala je Matić na konferenciji ''Procesi prelaska na digitalno emitovanje'' u okviru konferencije ''Telfor''.

''Došlo je do promene u strategiji digitalizacije, i sada, kao i druge zemlje u svetu, možemo da radimo fazni prelazak na digitalnu televiziju, iako smo planirali da pređemo u jednom danu, zbog nedostatka frekvencija koje su se u međuvremenu oslobodile'', objasnila je Jasna Matić.

Ona je dodala da će probni digitalni televizijski signal, čije će emitovanje početi u toku zime, pokriti oko 40 odsto gledališta u Srbiji. Kada je reč o sredstvima za digitalizaciju, sekretarka je podsetila da je iz evropskih IPA fondova dobijeno 12 miliona evra bespovratnih sredstava, kao i da je Ministarstvo uložilo devet miliona evra.

Jasna Matić je navela da će ovaj proces doprineti efikasnijem korišćenju frekvencijskog spektra, koji je inače ograničeni resurs svake države. Kroz takav spektar biće moguće pružiti više usluga, odnosno više kvalitetnijih televizijskih progama, dok se drugi deo može iskoristiti za mobilnu telefoniju i druge bežične elektronske komunikacije.
Kada je reč o koristima za građane, oni će imati priliku da koriste nove usluge kao što je mogućnost biranja titlova, glasanja, kupovine, izbor različitih usluga za ljude koji imaju problema sa sluhom ili vidom...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво