Читај ми!

Građani ne smeju ostati bez TV signala

Početak probnog emitovanja digitalnog TV signala u Srbiji planiran je za sredinu novembra ove godine, do kad će biti napravljena mreža sa 15 lokacija u zemlji među kojima će, sem velikih gradova, biti pokrivena i manja mesta, ističe za Danas Vladimir Homan, direktor Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze. Prema njegovim rečima, digitalni signal u ovoj „test mreži“ neće biti prave snage kako ne bi ometao analogni signal, koji će se emitovati uporedo sa digitalnim.

Homan navodi da je cilj probnog emitovanja digitalne televizije da se vidi kako će funkcionisati na terenu prelazak na ovu vrstu signala, što će potom Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i Vlada Srbije iskoristiti kako bi videli da li će se zadržati na prvobitnoj strategiji prelaska na digitalno emitovanje.

Analogni signal na ovih 15 lokacija se neće gasiti, već će samo oni koji budu imali Set Top Boks (STB) prijemnik, neophodan za digitalni signal, ili noviji televizor sa DVB-T2 tjunerom, moći među prvima da osete prednosti digitalne televizije objašnjava naš sagovornik.

S obzirom na to da je za digitalni signal potrebno da građani sami nabave STB uređaj, šta će biti sa probnim emitovanjem ukoliko niko ne bude imao taj prijemnik u novembru?

To će, takođe, predstavljati deo testa. Potrudićemo se kao preduzeće da nabavimo određenu količinu STB uređaja, a ukoliko budemo imali dovoljno novčanih sredstava možda ćemo i pokloniti ove prijemnike svim domaćinstvima u nekom naselju.

Na srpskom tržištu već su se pojavili određeni STB uređaji u prodaji. Kakve bi građani konkretno uređaje trebalo da nabave?

Na našem tržištu još ne postoje STB prijemnici za DVB-T2 signal, za koji se država opredelila u procesu digitalizacije. Ono što može da se kupi kod nas i što su mnogi već pokupovali su uređaji iz Hrvatske koji nisu za DVB-T2 signal već za DVB-T koji je uveden u Hrvatskoj. Građani koji su nabavili već ove uređaje, tako, mogu da gledaju HTV u ovom trenutku, ali pomoću njih neće moći da gledaju programe iz Srbije kada se bude prešlo na digitalno emitovanje. Inače, još se ne zna kakvi će STB biti odgovarajući i od kojeg proizvođača, jer će to biti poznato tek kada nadležni odrede parametre mreže. Kada se to odredi, država će uvesti uređaje koji će odgovarati našim standardima.

Da li su onda odgovarajući STB uređaji koje nude kablovski distributeri u okviru svojih paketa za digitalnu televiziju?

Kablovski distributeri su još pre dve godine pričali o digitalnoj televiziji, što nije bilo istina, jer da bi imali digitalnu televiziju u ponudi mora neko i da emituje takvim signalom koji oni samo prenose. Na taj način, korisnici kablovske TV mogu jedino da gledaju pojedine inostrane kanale sa digitalnim signalom. Treba, ipak, pomenuti, i da korisnici kablovske TV neće morati da kupuju STB da bi imali sliku na ekranu, jer će bez njih moći da gledaju program kao i dosad.

Koliko se očekuje da će koštati takvi STB uređaji?

Prijemnici za DVB-T2 signal su nešto skuplji, ali se očekuje da će sa sve većim brojem zemalja koje budu prelazile na ovaj signal cene padati. U Evropi se ovi uređaji trenutno kreću i do oko 100 evra. Međutim, računamo da će kod nas biti uvezeni najjednostavniji uređaji za početak i da će koštati oko 30 do 40 evra. Podsećam da je postojala i ideja da Vlada obezbedi određen broj uređaja za najugroženije delove stanovništva ili vaučere sa popustima, ali ja ne znam uz ovom trenutku kako će to biti regulisano. U svakom slučaju, ne sme se dozvoliti da građani ostanu bez TV signala.

Nadležno ministarstvo je, inače, saopštilo da trenutno analizira pomeranje prvobitnog roka za prelazak na digitalno emitovanje, koji je trebalo da bude 4. aprila 2012. Koliko je još potrebno vremena da se završi čitav posao?

Što se tiče nas kao preduzeća, ukoliko nam se kaže da će se ostati pri prvobitno predviđenom roku, tehnički bismo mogli da uradimo sve veoma brzo. Mi imamo ljude i spremni smo da taj zadatak obavimo, samo je pitanje da li će biti dovoljno sredstava i formalno-pravnih prepreka. Ukoliko, pak, ne bude u aprilu potpuno gašenje analognog signala onda će se verovatno ići na fazni prelazak na digitalno emitovanje kao što je bilo u drugim državama. U tom slučaju, sve bi bilo gotovo onda verovatno do 2013.

Znate li kada će se odlučivati o tome da li će se rok za digitalizaciju pomerati ili će se ostati pri prvobitnom planu?

Ministarstvo će odlučiti o tome nakon implementacije probnog emitovanja digitalnog signala u novembru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво