Prvi DVB-T2 uređaji u Srbiji

Prošlo je dva meseca od puštanja u rad Inicijalne DVB-T2 mreže, a na rafovima velikih trgovinskih lanaca se još uvek ne mogu naći adekvatni uređaji za prijem digitalnog signala. Nekoliko privatnih firmi putem interneta i stručnih časopisa počelo je da nudi i reklamira DVB-T2 uređaje. Postoje najave da će se već u junu pojaviti prvi dekoderi u većoj količini namenjeni srpskom tržištu.

Uprava za digitalnu agendu u januaru ove godine najavila je proceduru, odnosno put TV opreme do naših rafova. Objavljivljena je specifikacije i najavljeno ustanovljavanje laboratorija za testiranje TV prijemnika i dekodera, što je preduslov da se odgovarajuća TV oprema za prijem digitalnog signala nađe na našem tržištu. Tada je predstavljena i nalepnica koja bi trebalo da se nađe na TV opremi koja je testirana i odgovara digitalnim standardima za srpsko tržište, a koja nije obavezujuća za prodavce i distributere.

Iako prema poslednjim informacijama laboratorije za testiranje na teritoriji Srbije još uvek nisu počele sa radom, na internetu i u stručnim časopisima počeli su da se nude uređaji koji, kako tvrde prodavci, omogućavaju nesmetan prijem DVB-T2 signala. Cene ovih DVB-T2 dekodera se kreću od 65 do 85 evra.

Uvoznici dekodera najavljuju da će tokom juna početi distribuciju DVB-T2 set-top-boks uređaja u prodajnim lancima potrošačke elektronike.

Sa druge strane neke firme trenutno su odustale od uvoza DVB-T2 dekodera zbog dugih rokova isporuke od dobavljača, visoke nabavne cene uređaja kao i nabavke uređaja samo u velikim količinama.

Prema rečima pojedinih zastupnika brendova, koji su prisutni na našem tržištu, određeni DVB-T2 modeli televizora i set-top-boksova testirani su u saradnji sa JP ETV i pre početka rada zvaničnih laboratorija.

Inače, DVB-T2 inicijalna mreža namenjena je pre svega testiranju digitalnog signala u Srbiji. Trenutno se ovaj test-signal emituje malom snagom i vrše se određena merenja u cilju potpune stabilizacije mreže do početka 2013, kada je predviđeno da puna digitalizacija u Srbiji krene po regijama.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2012, 14:39)
Jovan [neregistrovani]

Falkon T2200

Evo set top box kutije marke Falkon prodaje ga firma OPTIBOX iz Subotice http://optibox.rs/

Full HD DVB-T2 prijemnik
HDMI (1080p), 1000 kanala
USB, snimanje, MKV plejer
NTFS file support

(sreda, 06. jun 2012, 09:37)
Djuro [neregistrovani]

Nesposobna drzava

Te odluke o laboratorijama i obavezama prodavaca o nalepnicama, su trebale biti donesene pre 3 godine kad je i usvojene da ce srbija imati dvb-t2. A ovako su prdavci 3 godine zezali ljude i prodavali nesto sto im ne sluzi.

(nedelja, 03. jun 2012, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

DVBT-2

Vec se prodaje SET TOP BOX uredjaj marke Falkon model T-2200 sa ugradjenim MKV plejerom http://www.itservis.rs/digitalni-risiveri-dvb-t2.html

(nedelja, 03. jun 2012, 00:47)
Ivan [neregistrovani]

Uvoznici

Zanimljivo je da pojedini prodavci ubedjuju kupce da je tv kompatibilan sa DVB-T2, kada ih pitate da li su to i testirali, odgovore vam da nemaju antene?!

(subota, 02. jun 2012, 16:50)
Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani]

Vest od interesa za domacu javnost

Konacno jedna vest od interesa za domacu javnost. Pitam se, jedino, ko ce da sprovodi postupak ocenjivanja usaglasenosti (analognih i digitalnih) radio i TV prijemnika namenjenih iskljucivo za prijem radio i TV programa. Jer, Pravilnik o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/Pravilnik%20RTTE,%20SGRS%2011-12.pdf) ne primenjuje se na ove prijemnike?!

Posebno pitanje je da li je JP "Emisiona tehnika i veze" imenovana od strane resornog ministarstva kao telo za ocenjivanje usaglasenosti digitalno-analognih pretvaraca i digitalnih TV prijemnika za DVB-T2 sistem sa zahtevima iz pomenute specifikacije i pravilnika.