Širokopojasni pristup internetu

U Beogradu je osnovana Nacionalna komisija za širokopojasni pristup internetu i digitalni razvoj. Komisija će biti usmerena na to da obezbedi univerzalno dostupan i pristupačan pristup internetu većih brzina, koji će do 2015. godine koristiti 40 odsto domaćinstava u Srbiji, kao i nove modele poslovanja privatnog sektora koji će to omogućiti.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Hamadoun Ture kaže da poslednji indikatori koje je 2011. objavila Međunarodna unija za telekomunikacije govore da je Srbija napravila značajan korak na polju primene širokopojasnog interneta.

"Napredak je napravljen i u dostupnosti, pad cene širokopojasnog interneta jedan je od najvažnijih pokazatelja napretka, sa šest odsto mesečnih primanja, koliko je koštao širokopojasni internet, Srbija je otišla na tri odsto, što je niže od evropskog proseka koji je 3,5 odsto. Sa novom Nacionalnom komisijom koja je formirana, verujem da ćete imati veliki uticaj na pristup i da ćete videti pozitivne efekte širokopojasnog interneta, jer će 10 odsto prihoda takvog interneta doneti najmanje 1,3 odsto rasta BDP", rekao je Hamadoun Ture.

Generalni sekretar Međnarodne unije za telekomunikacije rekao je da ćemo prelaskom sa analognog na digitalno emitovanje imati novi slobodan spektar za emitovanje koji će biti dostupan za širokopojasni internet.

"Veći pristup internetu daje mogućnost vladama da rade transparentnije. Građanima daje veću moć, a primer su revolucije u arapskom svetu. U tome vidimo velike mogućnosti za građane da ostvaruju svoja prava kao što je pravo na pristup informacijama", rekao je Ture.

Ture je istakao da je pravo na pristup informacijama ljudska potreba, jer njime stičemo veće mogućnosti da ostvarujemo i ostala prava.


 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 07. apr 2012, 08:17) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani]

Sta je ispravno: :Internet: ili "internet"?

U Zakonu o elektronskim komunikacijama, kao i ranijim sluzbenim i javnim (medijskim)tekstovima Internet se pise sa velikim pocetnim slovom "I", dok se u Pravilniku o univerzalnom servisu, kao i u ovom tekstu, internet pise sa malim pocetnim slovom "i". Da li se u pitanju dve vrste interneta? I, kada se naziv ove globalne informaciono-(tele)komunikacione mreze pise sa velikim pocetnim slovom, a kada sa malim pocetnim slovom? Zasto se i u sluzbenoj upotrebi ovog izraza pravi zbrka, ako je to vec uobicajena pojava i praksa u javnoj upotrebi? Sta je ispravno, a sta pogresno? Sta je standard i da li ga uopste ima?

Odgovor lektora:
Poštovani gospodine Popoviću,
U pravu ste da se nekada internet pisao velikim početnim slovom, međutim, u nekoliko rečnika novih reči koji su objavljeni pre nekoliko godina, kao i u najnovijem Pravopisu (2010), ova reč se piše malim slovom. Obrazloženje je da je "u svesti korisnika internet prestao da znači ime kompanije pa je ispravno pisanje malim slovom" (Pravopis srpskoga jezika, t. 63b).
Pozdrav od lektora