Читај ми!

Širokopojasni pristup internetu

U Beogradu je osnovana Nacionalna komisija za širokopojasni pristup internetu i digitalni razvoj. Komisija će biti usmerena na to da obezbedi univerzalno dostupan i pristupačan pristup internetu većih brzina, koji će do 2015. godine koristiti 40 odsto domaćinstava u Srbiji, kao i nove modele poslovanja privatnog sektora koji će to omogućiti.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Hamadoun Ture kaže da poslednji indikatori koje je 2011. objavila Međunarodna unija za telekomunikacije govore da je Srbija napravila značajan korak na polju primene širokopojasnog interneta.

"Napredak je napravljen i u dostupnosti, pad cene širokopojasnog interneta jedan je od najvažnijih pokazatelja napretka, sa šest odsto mesečnih primanja, koliko je koštao širokopojasni internet, Srbija je otišla na tri odsto, što je niže od evropskog proseka koji je 3,5 odsto. Sa novom Nacionalnom komisijom koja je formirana, verujem da ćete imati veliki uticaj na pristup i da ćete videti pozitivne efekte širokopojasnog interneta, jer će 10 odsto prihoda takvog interneta doneti najmanje 1,3 odsto rasta BDP", rekao je Hamadoun Ture.

Generalni sekretar Međnarodne unije za telekomunikacije rekao je da ćemo prelaskom sa analognog na digitalno emitovanje imati novi slobodan spektar za emitovanje koji će biti dostupan za širokopojasni internet.

"Veći pristup internetu daje mogućnost vladama da rade transparentnije. Građanima daje veću moć, a primer su revolucije u arapskom svetu. U tome vidimo velike mogućnosti za građane da ostvaruju svoja prava kao što je pravo na pristup informacijama", rekao je Ture.

Ture je istakao da je pravo na pristup informacijama ljudska potreba, jer njime stičemo veće mogućnosti da ostvarujemo i ostala prava.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи