Читај ми!

U susret digitalnoj eri

Korisnici kablovske televizije neće osetiti da se bilo šta promenilo po prelasku na digitalno emitovanje pošto kablovski operateri rešavaju način prijema i obrade signala koji dolaze iz etra i prilagođavaju ga uslovima pod kojim su i do sada korisnici primali programe, naglašeno je na konferenciji za štampu Poslovnog udruženja kablovskih operatera Srbije.

Poslovno udruženje kablovskih operatera Srbije (PUKOS) okuplja 46 malih i srednjih kablovskih operatera sa teritorije cele Srbije, koji se pored redistribucije ili reemitovanja televizijskog programa, skoro po pravilu bave i internetom, odnosno prenosom podataka.

France Presetnik, predsednik Skupštine Poslovnog udruženja kablovskih operatera Srbije izneo je uverenje da je kablovska televizija, koja se danas u Srbiji realizuje hibridnim optičkim i koaksijalnim mrežama, a u odnosu na zemaljsko i satelitsko emitovanje programa, najefikasniji i najrobusniji sistem za dostavljanje televizijskih programa kao i interneta do krajnjih korisnika. Ako uzmemo u obzir da su mnogi kablovski operateri već uveli ili uvode digitalnu kablovsku televiziju, onda se može smatrati da je kablovska televizija programski i tehnički najkvalitetniji i najpouzdaniji način dostavljanja elektronskih servisa do domaćinstava. Napomenuto je da korisnici neće imati obavezu da nabavljaju bilo kakve dodatne uređaje i neće imati nikakve dodatne troškove. Pri tome, kada se cela teritorija Srbije pokrije sa zemaljskim digitalnim signalom, korisnici će gledati kvalitetniji signal i tamo gde do sada nije priman sadašnji DVB-T, koji se emituje sa predajnika sa Avale i Venca. Stoga, korisnici kablovske televizije neće osetiti ni dalji prelazak na DVB-T2. I ne samo to, oni će biti u prednosti u odnosu na građane koji sada prate programe preko analognih antena jer neće morati da kupuju dekodere SET TOP BOX-ove (STB) ili TV prijemnike koji u sebi sadrže dekodere za digitalni prijem DVB-T2 signala, čulo se na konferenciji za novinare.

PUKOS je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom kulture, odnosno Upravom za digitalnu agendu, koja vodi prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje radio i televizijskog programa. Ipak, očekuje se više. Potreba za još intezivnijom komunikacijom bi se prema mišljenju PUKOS-a ostvarila pridruživanjem jednog člana radnoj grupi, pošto bi takav učesnik bio ne samo most između PUKOS-a i Uprave, nego bi pre svega figurirao kao faktor sinhronih odnosa između ova dva tela. Presetnik je izneo i očekivanje da bi se takav potez mogao ubrzo dogoditi, posebno imajući u vidu prvu fazu eksperimentalnog uvođenja DVB-T2 emitovanja, odnosno situacije u kojoj se gasi emitovanje postojećeg DVB-T i analognog signala.

Posebno je značajno reemitovanje programa Javnog servisa, odnosno RTS 1, 2 i RTV Vojvodina, što je uostalom i zakonska obeveza. Ministarstvo je predložilo da se sa test-predajnicima započne 15. januara, međutim PUKOS ih je preduhitrio obaveštenjem da njene članice još nisu spremne.

Zato Presetnik ističe potrebu za poboljšanjem komunikacije. On je podsetio na isustva iz skorije prošlosti kada je skoro po pravilu svaki rok bio prekoračen i kada nije postojao najbolji sinhronicitet između viđenja Ministarstva i kablovskih operatera.

Takođe, predsednik ovog udruženja je skrenuo pažnju i na kašnjenja u procesima upućivanja kako uvoznika tako i korisnika u osnovne informacije u vezi s TV prijemnicima sa DVB-T2 tjunerom, pogotovo imajući u vidu da mnoga domaćinstva imaju više TV prijemnika i da je u njihovom interesu da budu vezani na mrežu kablovske televizije, prosto iz razloga što ne moraju da vode računa o prelasku na digitalno emitovanje. Nasuprot njima, domaćinstva koja primaju TV program zemaljskim antenama treba da imaju ili TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili tzv. Set Top Box, odnosno uređaj koji u sebi ima DVB-T2 tjuner. PUKOS opravdano tvrdi da sama činjenica da korisnici kablovske televizije neće biti u obavezi da se prilagođavaju posledicama prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje jeste nešto što štedi budžet države koja ne bi trebala da nabavlja besplatno STB-ove za sva domaćinstva ili za neke kategorije domaćinstava. "Imajući u vidu navedene prednosti kablovske televizije, ovog puta iniciramo projekat kojim će država finansirati izgradnju nacionalne mreže za distribuciju TV i radijskih programa, a kablovskim operaterima bi ostalo da finansiraju i grade mreže i u ruralnim sredinama. Ovo bi bilo najbolje rešenje u odnosu na zemaljsko i satelitsko emitovanje programa."naveo je Presetnik.

Rezime prednosti koje nudi kablovska televizija PUKOS vidi u nekoliko osnovnih tačaka:

-korisnik uopšte neće ni primetiti da se bilo šta promenilo;
-korisnik neće biti u obavezi da nabavlja TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili STB;
-ako korisnik ima više TV prijemnika, neće trebati više STB ili TV prijemnika koji imaju DVB-T2 tjuner;
-generalno ostaje osnovna prednost kablovske televizije, a to je bogata programska ponuda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво