Protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na Trgu Republike u Beogradu, održan ulični performans "Moje telo - moja teritorija", posvećen ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje.

Ulični performans "Moje telo - moja teritorija", posvećen ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje, održan je na Trgu Republike u Beogradu. Time je započeta ovogodišnja globalna kampanja "Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama aktivistinje su istakle borbu protiv seksualnog nasilja.

"Putujući ulični performans kroz gradove Srbije već osam godina predstavlja centralni deo kampanje, a svake godine bavi se određenim aspektom društvenog problema muškog nasilja nad ženama", rekla je organizatorka iz prve lokalne ženske fondacije u Srbiji "Rekonstrukcija Ženski Fond" Zoe Gudović.

Gudović je navela da performans "Moje telo - moja teritorija" govori o složenom procesu kroz koji prolazi žena sa iskustvom seksualnog nasilja.

"Performans prati proces od momenta nasilja do trenutka kada žena prijavi silovanje policiji i ohrabri se da kaže da žena nikad nije kriva za silovanje, već da je sramota nasilnika", rekla je Gudović.

Organizatorka iz prve lokalne ženske fondacije u Srbiji navela je da su u performansu korišćeni jezik teatra i plesa jer se pokazalo da je dobra strategija da se tema, koja je društveni fenomen, transformiše kao umetnički akt.

"Cilj je da alarmiramo ljude da počnu da reaguju", rekla je Gudović i dodala da u poslednje vreme ima mnogo više žena koje prijavljuju nasilje, ali da to nije dovoljno jer i dalje od 20 žena koje su bile žrtve silovanje samo jedna to i prijavi.

Performans će 27. novembra biti izveden i u Novom Pazaru, 1. decembra u Velikoj Plani i Kruševcu, 2. decembra u Leskovcu i Nišu, a 6. decembra u Loznici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво