Svaka osma žena u Srbiji oboli od raka dojke

Mart je mesec borbe protiv raka. Žene najčešće obolevaju od raka dojke – godišnje ih u svetu od tog karcinoma umre oko pola miliona. Ne mora da bude tako. Jer, otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre. To znači da svaka osma dobije tu bolest.

"Ja sam išla na preventivne preglede, između dve redovne kontrole bolest se pojavila i brzo je napredovala", priča Domina Spasić iz Udruženja "Budimo zajedno".

"Šok, ne verujete da se to vama dešava. U glavi je jedan haos, ne znate gde ćete, šta ćete...", dodaje Nadežda Spasić.

Preventiva su redovni pregledi: samopregled, ultrazvuk, posle 50. godine i mamografija.

"Žena koja je mlađa od 50 godina, a recimo starija od 40 i ostvarila je svoju reproduktivnu funkciju – rodila je, ona već ima zrele dojke, ona može uraditi jednu svoju startnu mamografiju, ali posle kliničkog pregleda neće nastaviti stalno na dve godine", napominje Zorica Milošević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Zbog upozoravajuće statistike, pre nekoliko godina u Srbiji je otpočeo i organizovani skrining za rano otkrivanje raka dojke. Na poziv se odazvala tek svaka treća žena.

"U našoj zemlji ciljna populacija za ovu vrstu skrininga je od 50 do 69 i skrining pregled koji se radi jednom u dve godine. Do sada sprovodimo skrining na teritoriji 36 opština, a od početka je postavljena dijagnoza kod 770 žena", ističe Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta "Batut".

Kada bismo se samo jednom godišnje, recimo u martu, setili ove statistike i zakazali pregled, podaci bi mogli da se promene. Imajte to na umu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво