Lončar: Država misli na decu obolelu od raka

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetio je pacijente obolele od kancera na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka i tom prilikom poručio mališanima i njihovom roditeljima da država misli na njih i da će im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću.

Zlatibor Lončar je naveo da se svake godine sve više sredstava odvaja za decu obolelu od kancera, da se proširuju kapaciteti i uvode nove metode lečenja, kao i da se dovode strani medicinski stručnjaci i deca šalju na lečenje u inostranstvo.

"Obezbedićemo još kuća i stanova za roditelje i decu koja su na terapiji kako ne bi sve vreme bili u bolnici već u atmosferi koja će bar malo da im olakša. Samo oni znaju kroz šta sve prolaze, a mi ćemo im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću, treba da znaju da smo uz njih", poručio je Lončar.

Ministar je apelovao na roditelje da ne odlažu odlazak kod lekara ako primete bilo kakvu promenu kod deteta.

"Ne treba da čekaju jer su onda šanse da se rak otkrije i izleči mnogo veće", naglasio je Lončar koji je pacijentima poželeo brzo izlečenje.

Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić rekao je da ta ustanova, u kojoj se trenutno od kancera leči 19 mališana, pokušava da svojim znanjem i osposobljenošću uz pomoć Budžetskog fonda i Ministarstva zdravlja, stvori uslove za lečenje dece slične drugim bolnicama u svetu. 

"Pošto smo mala zemlja i nemamo dovoljno tehnološke opremljenosti za retke bolesti, država je osnovala Budžetski fond koji od novembra 2014. obezbeđuje sredstva za lečenje dece u inostanstvu. Prošle godine na lečenje u inostranstvo poslato je petoro dece sa malignim bolestima", naveo je Simić. 

Dodaje da je od osnivanja Budžetskog fonda 73 dece poslato u inostranstvo, dok su 173 biološka uzorka poslata na enzimske i genetičke analize, a strani stručnjaci su u Srbiji lečili 17 dece. O trošku države se, kaže, deca najviše šalju u inostranstvo na neurološka i neurohirurška lečenja, a zatim i na terapije malignih bolesti.

Prema njegovim rečima, Fond je u protekle tri i po godine izdvojio oko 463 miliona dinara, oko 150.000 evra i oko 10.000 švajcarskih franaka. 

Simić je podsetio da po propisanoj proceduri, konzilijum lekara prvo predlaže lečenje deteta u inostranstvu i da se nakon toga podnosi prijava Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko RSZO zaključi da nije moguće lečiti dete van Srbije, ta ista prijava podnosi se Budžetskom fondu.

"Mi radimo po istim pravilima kao RSZO, ali smo malo liberalniji jer želimo da pružimo više mogućnosti za lečenje i damo više nade deci i roditeljima", rekao je Simić, dok je ministar Lončar dodao da proceduru prijavljivanja znatno olakšava to što su većina lekara sa Instituta i Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" članovi konzilijuma u Fondu, te mogu detaljno da upute roditelje u postupak. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво