Читај ми!

"Ujedinimo srca - za Istočnu Srbiju"

Ministarstvo prosvete, Fondacija "Ana i Vlade Divac", Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja i RTS potpisali su sporazum o saradnji na društveno odgovornom projektu "Ujedinimo srca - za Istočnu Srbiju".

Poslednji talas poplava bio je poguban za nekoliko opština na Istoku Srbije. Osnovna škola je u Tekiji bila kao brana - sprečila je veći potop, zaustavila gomilu iščupanih stabala koje je voda nosila kroz naselja. U toj odbrani je i stradala.

"Škola je bez učenika, što je najgore. Težeg stanja od toga nema - da imamo školu, a da nemamo decu. Nažalost, takva je situacija. Preživali smo katastrofu, sada se trudimo da sve to ponovo dovedemo u red", ističe Mihajlo Sideris, direktor Osnovne škole u Tekiji.

Akcija "Ujedinimo srca - za Istočnu Srbiju", veruje se, ujediniće ljude i ubrzati obnovu ove, ali i ostalih oštećenih škola, kuća, pokućstava na istoku zemlje.

"Naš je sad zajednički zadatak da zbijemo redove, da budemo što je mogućno delotvorniji i da se pridružimo naporima koje su roditelji i stanovnici učinili već u Istočnoj Srbiji za svoju decu. Uveren sam da ćemo uspeti i sad jer suočeni sa ovakvim zlom koje nas je snašlo sigurno je da je to podstrek da želimo dobro", ističe v. d. direktora RTS-a Nikola Mirkov.

U poslednjih pet meseci Fondacija Ana i Vlade Divac obnovila je stotinu kuća, 6 škola, 3 obdaništa, 15 sportskih terena. Sledeća stanica humanosti je Istočna Srbija.

"Očekujemo iste rezultate kao što smo imali i prethodne, da bude uspešna da okupi ljude dobre volje i da pomognemo ljudima da prevaziđu bar na kratko ove probleme koje su imali u poplavama", kaže Vlade Divac.

Škole oštećene u poplavi, nada se resorni ministar, biće obnovljene do Nove godine.

"Ono što se dogodilo u Istočnoj Srbiji je manje propraćeno u medijima i zbog toga je ova akcija značajnija. RTS nam je pomogao da budemo svugde vidljivi, a 'Fondacija Ana i Vlade Divac' demonstrira kako povezati državnu instituciju i civilni sektor i sve one koji žele da pomognu", navodi ministar prosvete Srđan Verbić.

Država je do sada novčano pomogla 16.000 domaćinstava, isplaćeno je 4 milijarde dinara. 218 kuća se gradi, a 80 porodica dobilo je novac za zidanje novih.

Sada najviše posla ima na sanaciji terena u Istočnoj Srbiji - mnogo štete, a malo vremena da se do kalendarske zime sve sanira.

Za namenu prikupljanja sredstava za ovu akciju otvreni su posebni dinarski i devizni računi, a donatori se mogu uključiti i prilozima u građevinskom materijalu, nameštaju ili opremi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи