Šampioni lokalnog razvoja

Beočin, Novi Sad, Niš, Vršac i Zvezdara izabrani su za „Šampione lokalnog razvoja“ a vicešampionska mesta pripala su Smederevu, Kruševcu, Staroj Pazovi, Odžacima i Knjaževcu.

Istoimeni nacionalni konkurs, koji su sproveli  Radio-televizija Srbije i NALED  sa ciljem da se ukaže na najbolje prakse i poslovne modele lokalnih samouprava u Srbiji, okončan je krajem decembra 2013. godine.

Sampioni.jpg 

O najboljima su, na osnovu unapred utvrđenih kriterijuma za ocenjivanje, odlučivali članovi žirija u sastavu: Vesna Damjanić - Branković, Nenad J. Ristić i Dragan Stojev u ime RTS-a i Violeta Jovanović, Milica Stefanović i Ivan Radak ispred NALED-a.

Lokalne samouprave su mogle da se nadmeću u pet kategorija konkursa: javno-privatno partnerstvo, podrška privredi, promocija investicija, reforma administracije i servis građana.

Kriterijumi ocenjivanja bili su primenljivost rešenja, merljivost rezultata i efekti, domet rešenja, odnos troškova i benefita, kao i inovativnost.

Na konkurs je stigla 31 prijava. Odlučeno je da ukupno deset opština i gradova  ima najbolje rezultate, odnosno nagrade je dobilo pet šampiona i pet vicešampiona iz Srbije .

Dobitnici priznanja "Šampioni lokalnog razvoja" su lokalne samouprave i timovi koji su reformama lokalne administracije i primenom novih modela i pristupa u radu značajno unapredili kvalitet života u lokalnoj zajednici i nivo usluga prema građanima, privukli nove investicije, uspostavili partnerski odnos i saradnju sa postojećom privredom, podstakli preduzetništvo i razvoj lokalne ekonomije.

O 10 najboljih opština biće emitovane TV reportaže na programima Medijskog javnog servisa Srbije a više informacija o svim laureatima konkursa "Šampioni lokalnog ratvoja" možete pročitati ovde

Kategorija: JAVNO - PRIVATNO PARTNERSTVO

1. Opština Beočin
2. Grad Smederevo/ "Slobodna zona" Smederevo
3. Grad Čačak

Beočin: javno-privatnim partnerstvom do novih investicija
Broj bodova: 119
Broj privrednih subjekata: 600                                                                 

U saradnji sa fabrikom cementa „Lafarž", opština Beočin formirala je „Biznis park" površine 18 hektara, u koji su zajedničkim snagama doveli četiri investitora. Danas rade na infrastrukturnom opremanju nove industrijske zone od 25 hektara, pošto u postojećem biznis parku gotovo da više nema mesta.

Smederevo: Trimodalni logistički centar
Broj bodova: 115
Broj privrednih subjekata: 4.097                                                              

U partnerstvu sa pet privatnih kompanija, grad Smederevo je formirao jedinstveni trimodalni logistički centar i „Slobodnu zonu" na Dunavu, koja investitorima nudi idealan položaj na koridorima 7 i 10.  „Slobodna zona" zauzima teritoriju od 100 hektara a zbog velikog interesovanja domaćih i stranih investitora, Vlada Srbije donela je rešenje da bude proširena za još 42 hektara.

Kategorija: PODRŠKA PRIVREDI

1. Grad Novi Sad
2. Grad Kruševac
3. Opština Merošina

Novi Sad: Poslovni inkubator
Broj bodova: 116
Broj privrednih subjekata: 23.970                                                

U partnerstvu sa Fakultetom tehničkih nauka, javnim preduzećem „Informatika" i Fondom za promociju investicija u Vojvodini, Novi Sad je uspeo da 2010. godine formira jedan od retkih uspešnih poslovnih inkubatora u našoj zemlji. Danas, „Poslovni inkubator" raspolaže sa 800 kvadratnih metara prostora sa neophodnom infrastrukturom za start- ap biznis.  Pod krovom inkubatora nalazi se 8 „start-ap" kompanija, 2 projekta i dve organizacije. Na raspolaganju su im 24 kancelarije, tri sale za sastanke i druge zajedničke prostorije.

Kruševac: Budžetski fond za finansiranje aktivne politike zapošljavanja
Broj bodova: 113
Broj privrednih subjekata: 5.093                                                                    

Aktivna politika zapošljavanja donela je vicešampionsku poziciju Kruševcu u kategoriji „Podrška privredi". Kroz subvencionisanje kamata za preduzetnike, podršku zapošljavanju i javne radove, grad je pomogao velikom broju firmi da otvore nova radna mesta i prošire svoj biznis, a mnogim mladim ljudima da steknu svoja prva radna iskustva i zaposlenje. Budžetska sredstva namenjena finansiranju aktivne politike zapošljavanja povećavana su iz godine u godinu tako da su u 2013. iznosila 48,7 miliona dinara.

Grad Kruševac je za ove namene godinama izdvajao najviše sredstava od svih gradova i opština u Srbiji, za šta je dobio i specijalno priznanje 2011.

Kategorija: PROMOCIJA INVESTICIJA

1. Opština Vršac
2. Opština Stara Pazova
3. Grad Kragujevac

Vršac: Industrijsko - tehnološki park
Broj bodova: 119
Broj privrednih subjekata: 2.500  

U opštini Vršac nalazi se najuspešniji industrijsko- tehnološki park u Srbiji. Proaktivni i ciljani pristup promociji investicija privukao je čak osam investitora među kojima su i svetski poznate, multinacionalne kompanije. Zbog velikog interesovanja, opština gradi novu industrijsku zonu i otvara vrata novim ulaganjima. Planirano je da u narednih četiri do pet godina bude zaposleno oko 1.000 ljudi, a vrednost investicija iznosiće oko 30 miliona evra.

Stara Pazova: Efikasnošću opštinske uprave do novih investicija
Broj bodova: 101
Broj privrednih subjekata: 3.620                                                              

Promene koje je opština Stara Pazova uvela u rad lokalne administracije, ubrzale su proces izdavanja građevinskih dozvola i odgovaranja na upite investitora i postavile nove standarde u promociji. Kao rezultat toga, u ovoj opštini se trenutno realizuje sedam investicija koje će doneti 1.670 radnih mesta. Odeljenje za urbanizam je velikim angažovanjem zaposlenih smanjilo vreme neophodno za izdavanje svih neophodnih dozvola za izgradnju, te sada vreme potrebno za dobijanje građevinske dozvole u Staroj Pazovi iznosi 45 - 60 dana.

Kategorija: REFORMA  ADMINISTRACIJE

1. Grad Niš
2. Opština Odžaci
3. Grad Zrenjanin

Grad Niš: Centar za izdavanje dozvola
Broj bodova: 121
Broj privrednih subjekata: 10.400                                                

Centar za izdavanje dozvola u Nišu uspeo je da reši jedan od najvećih problema u procesu izdavanja dozvola, a to je umrežavanje i koordinacija svih nadležnih službi i javnih preduzeća. Na jednom mestu, sva fizička i pravna lica mogu da dobiju sve neophodne informacije o mogućnostima i pravilima gradnje na teritoriji grada Niša i podnesu neophodne zahteve i dokumentaciju. Do sada, CID je izdao 306 građevinskih dozvola, 318 lokacijskih dozvola i 1.860 informacija o lokaciji.

Opština Odžaci: Modernizacijom administracije do investicija
Broj bodova: 112
Broj privrednih subjekata: 258

Mala opština poput Odžaka, relativno udaljena od Koridora 10 uspela je da značajnim unapređenjima u radu lokalne administracije i podizanjem kapaciteta Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u kratkom roku privuče tri velike investicije od 20 miliona evra, nakon višedecenijske pauze.

Kategorija: SERVIS GRAĐANA

1. Gradska opština " Zvezdara"
2. Opština Knjaževac
3. Opština Inđija

Gradska opština Zvezdara: Volonterski servis
Broj bodova: 135
Broj privrednih subjekata: 10.275

Lokalna samouprava koja je na konkursu dobila najveći broj bodova, kandidovanjem Volonterskog centra pokazala je kako uz minimalna ulaganja, a mnogo dobre volje, može da pomogne ranjivim grupama - starima i nemoćnima, osobama bez porodičnog staranja, osobama sa invaliditetom, porodicama sa problemima, kroz angažovanje volontera na teritoriji opštine svih starosti i struka, od 20 do 74 godine. Volonterski centar Zvezdare mesečno ima oko 200 korisnika. Tokom prošle godine 43 volontera pružilo je 3.000 socijalnih usluga i realizovalo 6.500 volonterskih sati, što je učinilo život na teritoriji ove opštine humanijim i kvalitetnijim za njene najugroženije stanovnike.

Knjaževac: Centar za radno angažovanje mladih

Broj bodova: 126 Broj privrednih subjekata: 850

U saradnji sa dve omladinske nevladine organizacije, opština Knjaževac formirala je Centar za radno angažovanje mladih, koji je popisao gotovo 500 osoba ispod 30 godina bez stalnog zaposlenja i za njih obezbedio jedinstvenu bazu podataka o raspoloživim radnim mestima. Takođe, omogućeno im je da steknu radno iskustvo u firmama, lokalnim institucijama i civilnim organizacijama kroz praksu. Tokom 2013. već je napravljena baza od 484 mladih kojima je potrebna pomoć (taj broj se neprestano uvećava).

Brend program Centra je program radne prakse gde korisnici stiču pravo da rade tri puta nedeljno po četiri radna sata i za to dobiju mesečnu nadoknadu od 5.000 dinara, koja nema karakter zarade.

Svakodnevno stižu pozivi kancelarija za mlade iz cele Srbije koji pozivaju opštinu Knjaževac da im prenese iskustva Centra za radno angažovanje mladih.

Inđija: "Sistem 48"
Broj bodova: 124
Broj privrednih subjekata: 2.232

Opština Inđija prva je u Evropi uvela „Sistem 48", koji je osnova za komunikaciju građana i pravnih subjekata sa lokalnom samoupravom i javnim preduzećima. Građani putem tog sistema imaju način da utiču na rad opštine, a sa druge strane čelnici lokalne samouprave mogu da kontrolišu rad javnih preduzeća i opštinskih odeljenja.

Građanima je dovoljan jedan telefonski poziv, imejl ili SMS poruka da prijave problem koji imaju i - u roku od 48 sati moraju da dobiju odgovor na koji način će taj problem biti rešen (ili će u tom roku biti rešen). Na kraju svake radne nedelje opštinske vlasti na osnovu rezultata „Sistema 48", analiziraju rad javnih preduzeća i lokalne uprave, a zaključci sa sastanka su obavezujući. Sistem omogućava precizno beleženje ko dobija najviše prijava, u kojim oblastima, koliki je uspeh u rešavanju, kao i u kojim delovima opštine ima najviše problema.

Specijalno priznanje za doprinos lokalnom ekonomskom razvoju kroz očuvanje kulturnog nasleđa dodeljeno je centru za kulturu „Vuk Karadžić" u Tršiću (grad Loznica).                                                

Loznica  je jedina kandidovala rešenje iz kulture kao primer najbolje prakse i pokazala da tradicija, kultura i ekonomija mogu da idu ruku pod ruku. Zato je komisija odlučila da ovom gradu za kandidovano rešenje „Centar za kulturu Vuk Karadžić" u Tršiću dodeli Specijalno priznanje za doprinos lokalnom ekonomskom razvoju kroz očuvanje kulturnog nasleđa.

Manifestacija „Vukov sabor" upisana je u prvu Nacionalnu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao jedina manifestacija na toj listi, kao i na UNESKO listu "primera dobre prakse". Odnos grada i CK "Vuk Karadžić" prema kulturnom nasleđu i značaju kulturnog života za stanovništvo i posetioce, doprineo je unapređenju kvaliteta života u gradu i novim mogućnostima za obrazovanje.

Detaljnije o svim lokalnim samoupravama koje su nagrađene na konkursu RTS-a i Nacionalne alijanse za razvoj lokalne ekonomije "Šampioni lokalnog razvoja", možete pročitati u ovom dokumentu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво