Generacija 2014: Usavršavanje

Da li studenti novih generacija seminare doživljavaju kao način da prošire znanje ili tek kao još jednu "crticu" u profesionalnoj biografiji ? Zašto učesnici seminara o pokretanju privatnog biznisa od organizatora traže potvrdu da su pohađali taj tečaj?

Prilika da nauče nešto novo ili gubljenje vremena? Brojne seminare i novu generaciju studenata deli mnoštvo izgovora i nedostatak informacija.

„Najveći problem koji vidim za studente naših univerziteta je što nisu dovoljno informisani o različitim seminarima i ne shvataju koju su sve to benefiti koje mogu da imaju odlaskom i pohađanjem predavanja.",  smatra Dušan Dimić, student Fakulteta za fizičku hemiju.

„Mislim da studenti nisu dovoljno zainteresovani da ih pohađaju u slobodno vreme i da će se pre  odlučiti za neko druženje sa prijateljima, izlaske", uverena je Ivana Drecun sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Izlasci i seminari idu zajedno, barem donekle.

"Ekonomijada", "Pravnijada", "Polijada" i slične manifestacije, četo su način da se u profesionalnoj biografiji nađe još jedna "crtica" o znanju stečenom na predavanjima (koja su sastavni deo tih putovanja)..

Da li se na ove, višednevne fakultetske seminare,  ide zbog dobrog provoda ili usavršavanja?

Najčešći odgovori su : "Zbog zabave, alhohola i provoda.", "Kome su još bitni seminari i predavanja?", "Ide se zbog zabave pre svega a predavanja su u drugom planu."

Većina studenata odgovara i da na takva putovanja idu kako bi se odmorili od fakulteta.

„Studenti su nas pitali da li bi mogli da dobiju potvrde sa tih predavanja i radionica. Bili smo malo začuđeni, zašto bi nekome bila potrebna potvrda da je bio na predavanju o, na primer, tome kako započeti sopstveni biznis?", kaže Marija Jovanović, iz Centra za razvoj karijere.

Predavači kažu da se, ako ispred sebe vide nezainteresovanu grupu mladih, prvo zapitaju da li je tema dobro izabrana. Ubrzo potom na red za preispitivanje dođu studentski motivi za pohađanje seminara.

„Postoje pomešani motivi: neko dođe da bi čuo nešto novo ili da razbije monotoniju predavanja, neko čak i samo zato što se dogovorio da se tu sa nekim nađe", primećuje predavač Dejan Nikolić.

„Seminari su za studente još jedna "crtica" u profesionalnoj biografiji, ali ne moraju biti samo to. Nama u "Centru za razvoj karijere" mnogo znači da studenti pohađaju što više seminara i radionica a da li će to oni iskoristiti da to dodaju u biografiju  i da li će to njima biti relevantno, to zavisi od toga kuda će dalje krenuti njihova karijera", dodaje Marija Jovanović iz beogradskog Centra za razvoj karijere.

U današnje vreme dovoljan je jedan klik i prijavljivanje za seminar može da počne - za one koji  zbilja žele da nauče nešto novo.

„Kada posetimo neki seminar, dobijamo znanje koje ne možemo nigde da pročitamo, ni u udžbenicima", uverena je studentkinja FON-a Ivana Drecun.

„Ono što ja vidim kao osnovno zbog čega se prijavljujem je što uvek naučim nešto novo,  želim da usavršim svoje opšte obrazovanje i da kasnije pokušam da to iskoristim prilikom prijavljivanja za posao ili za različite prakse kao i u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima. ", zaključuje Dušan Dimić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи