Generacija 2014: I besplatno košta

Potražnja sa školovanim kadrom na tržištu je sve veća, a novca sve manje. Proveravali smo koliko košta školovanje u Srbiji, da li je ona čuvena teza o besplatnom školstvu odavno prošlost i na koje troškove, osim obaveznih školarina, budući brucoši mogu da računaju.

Na takozvano besplatno školovanje o trošku države može da računa samo mali broj, i to uglavnom najboljih studenata. Ostale će, po jednoj školskoj godini, sticanje znanja koštati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Istraživali smo kako se snalaze studneti koji samo finasiraju svoje školovanje.

„Svaki predmet uglavnom ima više udžbenika tako da se njihva cena kreće od od hiljadu do hiljadu i po dinara, pa tako jedan predmet može da izađe i na četiri i po hiljade dinara", objašnjava Andrijana Lepojević, studentkinja Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

S obzirom da je prosek studiranja u Srbiji šest godina, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da jedan samofinasijarajući student na studije potroši oko 30 hiljada evra.

Proveravamo, ima li takozvanih "skrivenih troškova".

„Ukoliko ima povećanja cena školarina, ona su zaista minimalna. Čak ima i fakulteta koji su predložili da se i snizi cena školarina", kaže prof. dr Snežana Soković, prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu.

„Na mom fakuktetu je nepotrebno naplaćivanje prijave samih ispita s obzirom na to da taj proces može da se obavlja i elektronski. Time bi fakultet znantno uštedeo u izradi svih kartica koje koristi za prijavu ispita", smatra Srđan Perendija sa Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

„Postoje neki nepotrebni troškovi, kao recimo, kada vadimo potvrde za zdravstvenu knjižicu, za prevoz i tome slično- transkript ocena koji nam je neophodan ako apliciramo za neku stipendiju, za razmenu studenata, za master studije, dodaje Marina Jovičić sa Filološko- umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Prijava za polaganje prijemnog ispita je samo prvi korak. U zavisnosti od fakulteta, takse za polaganje ispita se kreću do pet stotina do pet hiljada dinara.

Prema važećim pravilnicima fakulteti imaju potpunu autonomiju prilikom utvrđivanja visina školarina i načina naplate.

„Specifični studijski programi mogu da utiču na to da studenti, osim školarina, imaju i neke dodatne troškove. Tome treba dodati i troškove koje student ima u pogledu smeštaja, ishrane, bez obzira što nastojimo da omogućimo i neke povoljnosti prilikom plaćanja školarina", kaže prof. dr Snežana Soković prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Svaki mesec školovanja, studente košta u proseku, oko 350 evra, što je cela prosečna plata u Srbiji.

Sticanje diplome je cilj svakog mladog čoveka, pa se se svaki uložen dinar u znanje sa pravom smatra investicijom za budućnost.

Šta je Generacija 2014 ?

"Generacija 2014" je nacionalni multimedijalni projekat Jutarnjeg programa Radio-televizije Srbije, koncipiran tako da putem TV izveštaja na programima Medijskog javnog servisa Srbije i društvenih mreža prati aktivnosti studenata na fakultetima i van njih.
Na društvenim mrežama Fejsbuk i Gulgl plus više od dve hiljade pratilaca aktivno učestvuje u komentarisanju studentskih tema i dilema.
Studenti iz Srbije koji su u inostranstvu, Jutarnji program i projekat "Generacija 2014", mogu uživo pratiti na Satelitskom programu RTS- a ili putem interneta -"RTS uživo". Poseban podsajt portala Medijskog javnog servisa Srbije posvećen je prvoj i dugoj sezoni projekta "Generacija 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи