Читај ми!

Bolja zaštita trudnica i porodilja

Izmenama Zakona o radu, ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, trebalo bi da se ugovor o radu produži dok su na bolovanju. Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović tražiće i da se porodiljama koje se vrate na posao omogući 90 minuta pauze radi podoja deteta.

Ženama zaposlenim na određeno vreme, koje su na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, ugovor o radu trebalo bi produžiti dok su na bolovanju, predlaže Srpska napredna stranka. Rasprava o izmenama Zakona o radu trebalo bi da bude krajem meseca, a njihova primena očekuje se od aprila.

Umesto da materinstvo bude nagrada, neke žene zbog njega bivaju i kažnjene. Tako je Bojana Petrović iz Niša ostala bez posla šest dana pred porođaj. Ugovor na određeno, koji je svakog meseca potpisivala za mesto higijeničarke u aleksinačkoj policiji, tada joj je istekao i više nije produžavan.

"Sve su mi obećavali da će biti nešto. Nisam smela ni trudna da ostanem, zato što sam se plašila ako ostanem trudna, ostaću bez posla. Čekala sam pet godina i na kraju sam rekla: 'Ostaću trudna, pa valjda će neko da sagleda trudnu ženu", objašnjava Bojana.

Žalila se svim nadležnim službama, ali odgovora nema. Za razliku od Bojane, Sunčica Aleksić iz Kikinde, koja je otkaz dobila u četvrtom mesecu trudnoće, dobila je odgovor od suda. Tužba joj je odbijena i neće biti vraćena na posao.

"Osećam se poniženo, više nego kad sam potpisala otkaz, baš zato što je država presudila da je taj otkaz sada opravdan", kaže Sunčica.

Nebojša Stefanović, poslanik SNS-a i predlagač Izmene zakona o radu, tvrdi: udar na trudnicu, udar je na državu. Njegov predlog je da se ženi ugovor na određeno vreme, koji ističe dok koristi porodiljsko odsustvo, produži dok je na bolovanju. Stefanović će tražiti i da se porodiljama koje se vrate na posao omogući 90 minuta pauze radi podoja deteta.

"Sa tako malim brojem dece koji se rađa u Srbiji, mislim da za to neće biti potreban nikakav dodatni novac osim onog koji je već obezbeđen u budžetu Republike Srbije", kaže Stefanović.

Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" kaže da se može imati stvaran efekat ako mehanizmi za kontrolu zakona budu malo oštriji i ukoliko se prestane sa praksom da se poslodavcima gleda kroz prste.

Kancelarija Poverenika za ravnopravnost primila je desetak pritužbi porodilja. Najčešće se žale zato što po povratku sa bolovanja budu raspoređene na niže pozicije i manje plaćena radna mesta.

Poverenica za rodnu ravnopravnost Nevena Petrušić kaže da se mora "menjati svest ljudi, u ovom slučaju poslodavaca". Poslodavci imaju društvenu odgovornost i tu su da spreče svaki vid diskriminacije, kaže Petrušićeva i dodaje da poslodavci ne smeju biti diskriminatori".

Da je problem diskriminacije trudnica alarmantan, pokazuju i podaci Asocijacije za evropske integracije. Porodilje otkaz, u 93 odsto slučajeva, dobijaju zbog bolovanja, u isto toliko slučajeva inspekcija neće da primi usmenu prijavu porodilje, dok tek svaka deveta žena rešenje suda na tužbu čeka kraće od šest meseci.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво