Читај ми!

Mnogi su pomogli - obezbeđen krov za tri stotine izbeglih i raseljenih

Uskoro će biti završen nacionalni humanitarni projekat "Da svi pomognemo" i medijska kampanja u organizaciji Fondacije "Ana i Vlade Divac", uz podršku Visokog komesarijata UN za izbeglice i medijsko partnerstvo Javnog medijskog servisa Srbije. Krov nad glavom dobilo je 65 porodica koje su bile primorane da napuste svoja ognjišta.

Pored tri već izgrađene "Zgrade solidarnosti", na istom mestu u beogradskom naselju Veliki Mokri Lug očekuje se izgradnja i četvrte, poslednje, zahvaljujući donaciji od sto hiljada evra francuske kompanije "Veber Sen-Goben".

Pored stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih u "Zgradama solidarnosti" u Beogradu, akcijom "Da svi pomognemo" prikupljena su i sredstva za otkup 43 seoska domaćinstva i izgradnju dve montažne kuće u Srbiji.

Medijska kampanja "Da svi pomognemo" je tokom proteklih osamnaest meseci realizovana putem svih programa medijskog sistema RTS-a (RTS 1, RTS 2 i RTS Satelit, programi Radio Beograda i na internet portalu Radio-televizije Srbije).

Mirjana Grujić je pre osamnaest godina izbegla iz Hrvatske. Isto toliko dugo živela je i u kolektivnom centru. Od pre tri meseca konačno ima dom. Njena komšinica Raduša promenila je tri izbeglička centra. Prisećaju se godina koje su provele u teškim uslovima.

"Kupatila, toalet, sada nam je sve najzad tu! Tamo, u kolektivnom smeštaju se rodila i mala beba - sin, koji sada ima deset godina. Sada je sve drugačije i mnogo bolje, napokon imamo nešto svoje", kaže Mirjana Grujić.

Presrećna je i Raduša Jovanović, koja ističe da se posebno obradovala kad je ugledala svoj stan i u stanu stvari koje je dobila.

Ključ u ruke dobiće još 20 najugroženijih izbegličkih porodica. Za njih u oktobru počinje da se gradi i četvrta zgrada.

Ni Vlade Divac nije krio zadovoljstvo što može da pomogne ugroženim porodicama.

"Mislimo da je saradnja sa RTS-om i te kako urodila plodom. Putem te medijske kampanje angažovali smo preko trideset hiljada ljudi, što iz zemlje, što iz dijaspore. Svi smo se okupili oko važnog zajedničkog cilja, a to je da pomognemo ljudima koji su i dalje u kolektivnim centrima, neki čak i po dve decenije", rekao je Divac. 

Uz podršku Skupštine grada Beograda, u neposrednoj blizini "Zgrada solidarnosti" izgrađeno je i dečje igralište, a u planu je izgradnja i Doma zdravlja.

"Rezultat je stvarno izuzetan: zajedničkim naporom, uz veliki trud i mnogo dobre volje svih koji su pomogli, uspeli smo da skupimo petsto hiljada evra, što je u stvari znači da je trista ljudi dobilo krov nad glavom", izjavila je Ana Divac.

Kampanjom "Da svi pomognemo" prikupljena su i sredstva za otkup četrdeset tri seoska domaćinstva i za izgradnju dve montažne kuće u Srbiji.

A Milan Lukić iz komanije "Veber Sen-Goben" ističe da mu je bila čast što je učestvovao u akciji Fondacije "Ana i Vlade Divac".

"Raduje nas što je, zahvaljujući našoj donaciji, završen ovaj veliki i važan nacionalni humanitarni projekat. Odazvali smo se jer smo želeli da pomognemo, ali i zato što imamo poverenja u projekte uglednih asocijacija i institucija kao što su u ovom slučaju Fondacija 'Divac', Visoki komesarijat UN za izbeglice i Javni medijski servis Srbije. Smatram da svi moramo voditi računa o sugrađanima, na ovom svetu ne živimo sami, treba da pomognemo onima koji žive pored nas", rekao je Lukić.

Nacionalni projekat socijalnog i stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica počeo je 2010. godine na inicijativu Fondacije "Ana i Vlade Divac". RTS je od marta prošle godine nosilac medijskih aktivnosti kampanje "Da svi pomognemo".

Zahvaljujući donaciji francuske kompanije "Veber Sen-Goben", veliki nacionalni humanitarni projekat "Da svi pomognemo" biće uspešno okončan - tri stotine izbeglih i raseljenih dobilo je krov nad glavom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво