Uručen 50. aparat za skrining sluha beba

Svakoj bebi koja se rodi, odmah po rođenju biće proveren sluh. Zahvaljujući humanitarnoj akciji "Blica" i RTS-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, nabavljeni su aparati za skrining sluha za sva porodilišta u zemlji. Danas je uručen 50. aparat, dobilo ga je porodilište u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara".

Dimitrije je prva beba kojoj je u zvezdarskom porodilištu proveren sluh i odlično čuje. To je pokazao aparat za skrining sluha. Porodica Zlatanović neće biti jedina koja će napustiti to porodilište sa dobrim vestima.

"Mi imamo dugogodišnje iskustvo u kontroli sluha i upravo ono što nam je bio problem jeste prekid kontinuiteta zbog kvara aparata, nedostatka servisa i to je ono što je prevaziđeno ovom donacijom", navodi dr Olga Stanojlović, načelnik Odeljenja neonatologije u KBC "Zvezdara".

Televizijska lica RTS-a zajedno sa kolegama iz Blica obišla su 50 porodilišta. Prvi aparat dobio je Niš, a poslednja dva biće uručena u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

"Pre 10 meseci sam i sam prvi put postao otac i kao roditelj sam shvatio koliko znači kada roditelj prvi put prepozna vaš glas. Jedna ovakva akcija, da opremimo svih 56 porodilišta, jeste na korak do kraja i mogu da kažem da smo mi u "Blic fondaciji" ponosi što smo pre svega uspeli da usrećimo lekare koji rade u jako teškim uslovima i bore se svaki dan da našoj deci bude bolje", ističe Predrag Mihailović, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Blic.

Urednica Dnevnika 2 RTS-a Milica Nedić istakla je da joj je čast što može da uruči 50. aparat za skrining sluha beba.

"Od početka emitovanja priča u našoj najgledanijoj informativnoj emisiji – Dnevniku u pola osam, svega četiri porodilišta imala su aparate za skrining sluha. Meni je čast i zadovoljstvo što danas mogu da uručim 50. aparat u ovoj našoj akciji i što će se u naredne dve nedelje u svih 56 porodilišta u Srbiji ovakvi aparati naći", navodi Milica Nedić.

Da bi se još više čulo za decu koja imaju problem sa sluhom, organizovali smo "Teleton", emitovali brojne priče, televizijske i radijske spotove.

"Mi o ovome maštamo 15 godina i konačno smo dočekali da i naša klinika dobije ovaj aparat", ističe dr Slobodan Kostić, načelnik neonatologije KBC "Dr Dragiša Mišović".

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba, od kojih 300 sa oštećenim sluhom. Kako bi lečenje što pre počelo, najbolje bi bilo ispitati sluh odmah po rođenju. To će od sada biti moguće u svih 56 porodilišta u zemlji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво