Trideset tri porodilišta Srbije dobila aparate za neonatalni skrinig

Akcija "Srce za decu", koju je početkom marta pokrenula Blic fondacija, uz medijsku podršku Radio- televizije Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, stigla je na pola puta. Aparat za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba do sada su dobila trideset tri od ukupno pedeset šest porodilišta u Srbiji.

Aparate za neonatalni skrining sluha pre početka akcije posedovala su samo četiri porodilišta u našoj zemlji. Od danas, bebama će sluh na vreme biti pregledan u više od polovine porodilišta u Srbije.  Od početka realizacije ove nacionalne humanitarne akcije RTS pruža programsku podršku kroz sve programe svog medijskog sistema.

"Ovo je najlepši deo jedne humanitarne akcije. Sredstva smo prikupili zahvaljujući medijskoj kampanji i Teletonu, koji je održan 24. maja i sada aparati, koji su kupljeni tim sredstvima, treba da se dostave zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ovom prilikom bih zahvalila i našim dopisništvima. To je zapravo moć RTS-a, koji ima razgranutu mrežu dopisništava: naši novinari prate i izveštavaju o uručenjima donacija i tako pokazujemo građanima Srbije gde je novac koji su donirali otišao. S druge strane, htela bih da se zahvalim i TV licima RTS-a,  učestvovali su u ovoj kampanji i dalje su uključeni- odlaze u gradove I porodilišta širom Srbije gde se doniraju aparati za neonatalni skrining. Ukazala bih na značaj ove kampanje pre svega i akcije, jer je fokusirana na prevenciju", izjavila je Duška Vučinić, šef korporativnih komunikacija RTS-a.

O tome koliko je prevencija - rana dijagnostika sluha važna, govori i podatak da od 60.000 beba, koliko se godišnje rodi u Srbiji, više od 300 ima oštećen sluh. Oštećenje sluha ne može da se otkrije bez aparata za otoakustičku emisiju.

"Naš, pre svega rad zajedno i Blica i RTS-a, je usmeren ka najmlađima, ka našoj najvećoj odgovornosti da obezbedimo deci dobro detinjstvo. Zaista smo ponosni, zaista je velika stvar što od sada pa nadalje, zahvaljujući ovoj našoj zajedničkoj akciji Blica i RTS-a, sva porodilišta će imati ovaj aparat. To znači da će sva naša novorođena deca zaista znati da li imaju pravu dijagnozu, a shodno tome pomoć će im na vreme i na pravi način i doći", izjavila je Jelena Drakulić Petrović, direktorka RAS Srbija i upraviteljka Blic fondacije.

Do kraja jula aparate za neonatalni skrining sluha dobiće i ostala 23 porodilišta, a u Blic fondaciji već razmišljaju o novoj akciji: opremanju zdravstvenih ustanova klima uređajima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво