RTS Teleton – prilika za pomoć deci sa oštećenjem sluha

"Da svi čuju naš glas - imajte sluha za našu decu", naziv je Teletona koji RTS organizuje u utorak 24. maja. Cilj humanitarnog šou programa jeste prikupljanje novca za kupovinu aparata kojima se na vreme otkriva oštećenje sluha kod beba, a onda blagovremeno počinje i lečenje.

RTS je medijski partner akcije za prikupljanje aparata koji otkrivaju oštećenje sluha, koju je početkom marta pokrenula Blic fondacija, a koju podržava i Ministarstvo zdravlja.

Za opremanje svih porodilišta aparatima za neonatalni skrining sluha neophodno je 25 miliona dinara. Do sada je prikupljeno devet miliona.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba, a kod 300 se javi oštećenje sluha.

Dunja je rođena u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj u Beogradu, najvećem porodilištu ne samo u Srbiji već i regionu. Zahvaljujući važnom aparatu koji je u tu kliniku stigao danas, Dunjini roditelji na vreme će saznati da li devojčica dobro čuje.

"U našoj ustanovi godišnje se rađa 7.000 beba. Na početku želim da se zahvalim, Blic fodnaciji, 'Telenoru', Ministarstvu zdravlja, ali i svim medijima, a prvestveno RTS-u", kaže direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović.

U okviru akcije od početka marta, važne aparate za neonatalni skrining sluha dobilo je 13 porodilišta. U Nišu je od tada pregledano 505 beba.

"Nismo našli nijednu bebu sa potpunim nedostatkom sluha, ima 15 beba koje su prosleđene na dalju obradu", kaže direktor Ginekološko-akušerske klinike KC u Nišu dr Bojan Lukić.

Dr Tatjana Nikolić sa Neonatologije u KCS kaže da je otkriveno da mnoga deca koja imaju oštećen sluh nisu imala nikakve faktore rizika koje bi ih upozorili.

Da svih 56 porodilišta u Srbiji dobiju aparate za ranu dijagnostiku, potrebna je pomoć humanih pojedinaca i društveno odgovornih kompanija. Sve koji mogu i žele da pomognu pozivamo da podrže Teleton, koji je na programu RTS-a narednog utorka od 21 sat.

Program iz dva studija imaće mnogobrojne goste, muzički program i reportaže, a svaki poziv i SMS na broj 2552 pomaže našoj deci da bolje čuju.

Opširnije o Teletonu i o brojevima žiro-računa možete pročitati ovde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво