Читај ми!

Saradnik za jaču porodicu

Suočeni s izazovima i krizama današnjice, problemi porodica u Srbiji postali su brojniji i složeniji. Cilj Unicefove kampanje za srećniju porodicu, koju podržava i RTS, jeste promovisanje dečjih prava i animiranje društva da pomogne porodicama da prevaziđu probleme.

Prema Unicefovom istraživanju, koje je obuhvatilo 600 porodica sa decom iz 28 opština u Srbiji, oko 80 odsto ispitanih izjasnilo se da im je potrebna dodatna podrška u vaspitanju dece i rešavanju problema. 

Slika na koju smo gotovo zaboravili. Tri generacije – baka i deka sa sinom, snajom i troje unučadi – žive složno uz uzajamno poštovanje i uvažavanje.

"Trzavica kod nas nema, mi se lepo slažemo, idemo napred", kaže Rozika Stošić iz sela Ćukovac kod Vranja.

Njena unuka Bojana kaže da joj je lepo što živi sa bakom i dekom, a pomaže im kad god može.

Mnoga deca u Srbiji, međutim, ne odrastaju bezbrižno jer trpe zbog problema sa kojima se suočavaju njihovi roditelji. Pronalaženje načina da im se pomogne nije uvek lak zadatak.

Porodični saradnik Selma Ćatović objašnjava da su najveći izazovi u porodicama u kojima žive adolescenti jer treba pronaći zajednički jezik između različitih pogleda roditelja i dece.

"Posrednik je tu da stvori sponu, da čuju jedni druge, da potpomogne atmosferu – da kažu šta ih muči", ističe Ćatovićeva.

Prema rečima Mile Luković, rukovodioca službe porodičnog saradnika, krajnji cilj jeste da se porodica osamostali u funkcionisanju i da se bolje integriše u lokalnu zajednicu.

"Takođe, i da razvije veštine i traži pomoć onda kada ponovo dođe u krizu", navodi Lukovićeva.

Besplatnih usluga podrške i pomoći nema dovoljno, pa roditelji, naročito oni koji imaju decu s invaliditetom, često su prinuđeni da ih sami plaćaju, a to nije jeftino.

Mnoge dobre i korisne usluge podrške trajale su dok je bilo para za realizaciju projekata.

"Lokalne zajednice su te koje primarno moraju da pruže podršku porodicama sa decom. To je moguće uraditi i sa malo novca", objašnjava Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj".

Prema rečima rukovodioca programa za zaštitu dece u Unicefu Katlin Brašić, neophodno je da se iskoristi svaki kontakt gde javni sektor ima dodira sa porodicom, bilo da je to porodilište ili polazak u školu.

"Potrebno je da bi se iskoristila prilika i delile informacije – šta je pozitivno roditeljstvo, kako izaći na kraj sa nekim problemima u porodičnim odnosima", ističe Brašićeva.

Jaka i stabilna porodica najveći je oslonac za bezbrižno odrastanje mališana. Ono što odvaja srećne od nesrećnih porodica su konflikt, nasilje...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво