Bolest sa stotinu lica - multipla skleroza

Od multipla skleroze u svetu boluje oko dva miliona ljudi. U Srbiji, kako se procenjuje tu bolest ima oko 8 hiljada ljudi. Šta je tačno uzrokuje ne zna se.

Multipla skleroza je neizlečiva a oboleli i njihove porodice suočavaju se sa brojnim problemima. Nazivaju je i "bolest sa stotinu lica".

Najčešće obolevaju mladi u najproduktivinijem životnom dobu. Zbog stalnih pogoršanja i komplikacija, oboleli su prinuđeni da napuste posao, školu. Život im se, kažu, iz korena menja.

Mirko Nenadić: "Čovek je nekada pešačio, pređe po pet kilometara, a dođe u situaciju da ne može kilometar peške da prođe bez kola i pomoći a da ne pominjem odlazak na more."

Ristić Jovanka : "Dosta mi je promenilo život, prvo mlada sam obolela, drugo malu decu sam imala. Plus, morala sam da se borim, prvo zbog sebe i decu da izvučem da završe školu".

Najviše ih pogađa to što društvo, ne obraća dovoljno pažnje na njihove probleme.

Procedure za ostvarivanje nekih prava su suviše komlikovane, kažu, i za zdravog čoveka, a ne za njih koji bez pomoći ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe.

Jedini oslonac im je porodica.

Milovan Vasić : "Tražiš prevoz- kažu nema, s kolima dok je dovedem ovde, iz kreveta u kolica i iz kolica u kola....To su veliki problemi a ni odakle pomoći nema."

"Ta vrsta oboljenja stvara problem i za njihove čitave porodice, pa ako bolesnik nema odanog člana u porodici koji bi mu pomogao, on je bukvalno- propao.", kaže Slavoljub Marković.

Jedan od problema je i nedostatak adekvatnog prostora-namenskog objekta gde bi najteže oboleli mogli da dolaze na terapijske vežbe i da borave tokom dana.

Udruženje obolelih u Beogradu, koje ima oko hiljadu članova, pokrenulo je akciju za otvaranje dnevnog boravka za obolele od multiple skleroze.

Apeluju na nadležne i sve ljude dobre volje da pomognu jer ova bolest može da se dogodi bilo kome.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво