Читај ми!

RTS podržava inicijativu udruženja obolelih od multiple skleroze

Beogradsko udruženje obolelih od multiple skleroze, pokrenulo je kampanju za otvaranje dnevnog boravka u kojem bi, uz pomoć stručnjaka, oboleli imali uslove za neophodne terapijske vežbe, razmenu informacija i druženje. Radio-televizija Srbije programski podržava tu inicijativu.

U Srbiji, kako se procenjuje, ima oko osam hiljada obolelih od multiple skleroze. Samo u Beogradu ih je više od dve hiljade.

Radi se o neizlečivom neurološkom, autoimunom oboljenju, a obolelima je, naročito u poodmakloj fazi bolesti, neophodna dvadesetčetvoročasovna nega.

Marela Kovačina je imala tek 40 godina kada joj je dijagnostikovana multipla skleroza. Od tada je prošla 21 godina. Bolest je napredovala i bilo joj je sve teže da živi samostalno. Kod lekara, kaže, više ne ide, jer leka za njenu bolest nema, a na vežbe u Udruženje obolelih dolazi kada ima ko da je dovede.

"Moja kćerka, ona je stalno na fakultetu, ima obaveze, ona je mene samo dovela do ovde i otišla na fakultet, a kad će doći - ne znam...", objašnjava Marela Kovačina. "Meni treba neki dom gde bih živela, sa svojim prijateljima koji su isto tako bolesni kao ja. Eto, to mi treba."

Bolest se najčešće javlja između 30. i 60. godine života, u najproduktivnijem dobu. Stanje obolelih vremenom se pogoršava tako da, kažu lekari, u poodmakloj fazi, ne mogu da brinu sami o sebi.

Primarijus doktor Dragan Vulović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, objašnjava:

"Vrlo im je teško da ostvare uređen život, bez napora, psihičkih i fizičkih - sva ta stanja pogoršavaju njihovo ukupno stanje. Njima je stalno potrebna i funkcionalna terapija, ne samo lekovi već da vežbaju, koriste aparate koji potpomažu njihove aktivnosti, da bi se njihova sposobnost kretanja i funkcionisanja što više produžila", istakao je doktor Vulović.

Beogradsko udruženje obolelih od multiple skleroze ima više od hiljadu članova. Najveći je problem nedostatak prostora. Kažu da im je neophodan dnevni boravak, objekat u koji bi najteže oboleli mogli da dolaze na vežbe i da tu borave tokom dana.

"Za poslednjih desetak godina broj obolelih je samo rastao i sve nam je teže i teže da izađemo u susret svima. Govorimo o dnevnom boravku za obolele od multiple skleroze. U ovom trenutku ima oko 60 obolelih kojima bi specijalizovani objekat - dnevni boravak bio neophodan", tvrdi Dejan Maletić, sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Beograda.

Uprkos brojnim problemima, članovi tog udruženja trude se da pomognu svakome ko im se obrati za pomoć.

Otvaranje dnevnog boravka koristilo bi ne samo obolelima već i njihovim porodicama, jer bi, znajući da su njihovi najbliži zbrinuti na pravi način, mogli da se posvete drugim obavezama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво