Zaposleni u medijima kao rizična grupa

Lekari Instituta "Batut" upozoravaju da su zbog načina života zaposleni u medijima naročito izloženi riziku od obolevanja od malignih bolesti. Leka, ipak, ima, a to je promena navika.

Mart je mesec posvećen borbi protiv karcinoma obeležen je i u RTS-u. Na značaj životnih navika i preventivnih pregleda, zaposlene u Javnom servisu podsetili su stručnjaci Instituta "Batut".

Kratki rokovi, neprestana trka za događajima, svakodnevna utakmica sa konkurencijom - tako bi mogao da se opiše posao onih koji rade u medijima.

I sami zaposleni u medijima priznaju da previše sede, loše se hrane i ne stižu da se rekreiraju. Stres se podrazumeva.

Nivo stresa, očitava se u njihovim zdravstvenim kartonima. Istraživanja pokazuju da je dan pod pritiskom-okidač za mnoge bolesti, pa i za karcinom.

Dr Katarina Boričić iz Instituta "Batut" kaže da su zaposleni u medijskim kućama spadaju u posebno rizičnu grupu.

"Izloženi su stresu, savremenom ubrzanom tempu života, nepravilnoj ishrani, nefleksibilniom radnom vremenu što sve doprinosi oslabljenom imunitetu i samim tim su pod rizikom za razvoj ove bolesti", objašnjava dr Boričić.

Ipak, karcinom ne bira profesiju, pol, godine.

Dr Snežana Živković Perišić iz Instituta "Batut" upozorava da je u poslednjih pet godina zabeležen porast stopa obolevanja kod žena u odnosu na muškarce i porast stopa umiranja od karcinoma pluća.

Leka ima - najbolja terapija je promena navika!

"Treba ostaviti pušenje. To nije lako, ali postoje u Beogradu i Srbiji savetovališta koja mogu pomoći da se odviknete. Ostaviti alkohol, što više unositi voća i povrća, vlaknastih namirnica, sve to dokazano smanjuje rizik od obolevanja", naglašava dr Boričić.

Osim načina života, čuvari vašeg zdravlja su i redovni pregledi. Ipak ,praktikuje ih samo četvrtina Srba, a u porocima uživamo - masovno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво