Sve svesniji o donorstvu

Značajan uspeh kampanje o doniranju organa. Tokom 2008. godine, deset porodica dozvolilo je da organi njihovih najmilijih pomognu nepoznatim ljudima, a u zemlji je tada bilo oko 15.000 vlasnika donorske kartice. Ove godine, ti brojevi su gotovo četiri puta veći.

Dvogodišnja kampanja o doniranju organa, u kojoj je učestvovao i RTS, dala je rezultate. Tokom 2008. godine, deset porodica dozvolilo je da organi njihovih najmilijih pomognu nepoznatim ljudima, a u zemlji je tada bilo oko 15.000 vlasnika donorske kartice.

Ove godine, u najtežem trenutku, 40 porodica dalo je saglasnost za transplantaciju, a više od 50 hiljada ima donorsku karticu.

I ove godine u ponoć, više od 2000 građana koji čekaju na bubreg, jetru, srce, poželeće da u Novoj godini i njima neko produži život.

O značaju zaveštanja organa, građani su u petak i subotu mogli da se informišu i u tržnom centru "Ušće". Nažalost, većinu je više zanimala kupovina, a potpisano je 48 donorskih kartica.

Za one koji su, ipak, hteli da se informišu o važnosti nacionalne kampanje "Produži život", organizovan je i kviz.

Od naredne godine, saglasnost za zaveštanje organa Beograđani će moći da potpišu i kod izabranog lekara. Tim povodom, prvi sastanak održan je sa direktorima domova zdravlja ili njihovim pomoćnicima. Biće uključeni i kliničko-bolnički centri u prestonici.

"Treba da se obezbede aparati za kliničko-bolničke centre, kojima će se utvrđivati i pratiti potencijalni donori, ali i neophodna oprema za eksplantaciju organa. Obezbedićemo i koordinatore za svaki KBC koji bude u mogućnosti da bude ustanova u kojoj će se prikupljati organi", rekao je Zoran Blagojević, gradski sekretar za zdravstvo.

Donorske kartice, za sada, možete dobiti u tri zdravstvene ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, i besplatnim pozivom na broj 0800-111-800.

O želji da vaši organi u slučaju smrti mogu da se koriste za lečenje drugih, neophodno je da obavestite i najbliže članove porodice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво