Читај ми!

Sporazum o transplantaciji organa u Beču

Ministarstvo zdravlja saopštilo da je iniciralo potpisivanje Sporazuma o saradnji KCS-a i AKH klinike iz Beča o transplantaciji organa za pacijente iz Srbije. Kada i Eurotransplant potpiše sporazum, u roku od osam nedelja, pacijenti iz Srbije moći će da se leče o trošku države na AKH Klinici, najavilo je Ministarstvo.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić rekao je da je to ministarstvo iniciralo potpisivanje Sporazuma o saradnji Kliničkog centra Srbije i AKH klinike iz Beča, kojim bi se institucionalizovalo lečenje naših pacijenta kojima je indikovana transplantacija srca i pluća, a za čije bi lečenje troškove snosila država.

"Ministarstvo zdravlja je, u najboljem interesu naših pacijenata, intenzivno radilo na tome da se tvining sporazumi i za srce i za pluća potpišu između Kliničkog centra Srbije, kao ne-Eurotransplant centra i AKH klinike, kao Eurotransplant centra", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu Vladimir Đukić.

"Posle potpisivanja od strane KCS-a, kao i AKH Klinike, što je već učinjeno, svojim potpisom odobrenje na sporazum daje i Eurotransplant. Sporazumi su već prosleđeni Eurotransplantu i ova procedura, kako smo obavešteni, traje do osam nedelja", rekao je Đukić.

U saopštenju je navedeno da je "Ministarstvo zdravlja u intenzivnoj komunikaciji sa profesorom Cukermanom, jednim od najvećih eksperata za transplantaciju srca, kao i profesorom Klepetkom, stručnjakom za transplantaciju pluća, sa AKH klinike, koji u saradnji sa lekarima iz Srbije prate zdravstveno stanje naših pacijenata".

Na AKH klinici u Beču već su transplantirani pacijenti iz Srbije, o sopstvenom ili o trošku različitih fondova.

Kada sporazum potpiše i Eurotransplant, pacijenti iz Srbije, za koje se ustanovi da je to neophodno, moći će da se na AKH Klinici leče o trošku države, najavilo je Ministarstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво