Promocija edicije "Popularna lingvistka" IK "Prometej" iz Novog Sada

U četvrtak, 28. novembra 2019. godine, u 12 časova, u RTS klubu (zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske), biće odražana promocija pet novih naslova iz edicije "Popularna lingvistka", izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada.

O ediciji će govoriti:

Veljko Brborić
Slobodan Novokmet
Ivan Dimitrijević
Miloš Kovačević
Sreto Tanasić
Zoran Kolundžija

Dobrodošli!

RTS Klub

Danko Šipka o novim izdanjima iz edicije "Popularna lingvistika":

Kako i zašto (ne) pisati ovako

„Miloš Kovačević u knjizi Kako i zašto (ne) pisati ovako, pokazuje kako sintaksičar od formata može na konkretan način da doprinese jezičkoj kulturi. Prilozi su u knjizi podijeljeni u dvije grupe. Glavnina priloga, dakle, bavi se sintaksičkim pitanjima, problemima uticaja nevaljano sročene forme na značenje i određenih sintaksičkih elemenata.

Autor na najbolji mogući način povezuje svoju tradicionalnu strukturalističku analizu sintaksičkog materijala sa rješavanjem pitanja jezičke prakse. Svaka tvrdnja bogato je dokumentovana primjerima iz novinskih teksotva, prikupljanih tokom vremenskog perioda od četiri decenije. Analiza doljedno vodi konkretnim preporukama za rješavanje problema u jezičkoj praksi a nerjetko i predviđanju daljeg razvoja statusa određenih pojava.
Ovako ustrojena, knjiga od interesa je ne samo onima koji su zainteresovani za jezičke teme, već i svim poslenicima riječi, poglavito novinarima."

Iz sintakse i semantike srpskog jezika

„Knjiga koju imamo pred sobom sadrži izbor radova Srete Tanasića koji su nastajali u dužem vremenskom rasponu, a bili su objavljeni u časopisima, zbornicima ili u autorovim ranijim knjigama. Centralna tema većine ovih tekstova je glagol.

Mađu radovima nalaze se i oni koji sintaksički govore o upotebi glagola trebati, o deverbativnim imenicama, agensu, vremenskoj upotebi predloško-padeških jkonstrukcija, savremenoj gramatici Svi dati primjeri objašnjeni su sa velikom stručnošću i umješnošću, kao ipotpunim poznavanjem materije i sadržaja. Tako se naša znanja o tim jezičkim datostima stalno pomjeraju napred.

Kratko govoreći, pred vama je poučno, edukativno štivo koje će biti zanimljivo svim studntima filoloških smjerova, svima onim akoji se istraživački budu bavili obrađenim temama, kao i svim ljubiteljima srpskog jezika."

„Zaranjajući u svijet naših poslovica i izreka, autor se istovremeno otisnuo na brođenje prostorima kolektivnog pamćenja. Kako se kaže u Predgovoru:„... čovek je prečesto zaslepljen mišlju o svom stalnom napretku, uverenjem da može rešiti svaki problem, zbog čega njegovom oku znaju da izmaknu proste činjenice, poput one da postoje večni problemi..."

Tajni jezik Srba

"U knjizi se obrađuje trideset poslovica i izreka, od onih široko rasprostranjenih (npr. ružan k'o lopov, ruka ruku mije, obraz obadvije itd.) do onih manje poznatih, npr đevojke rastu ka i zla trava ili ne davi se đavo maslom. Jedna od osobina koja ovu knjigu čine popularnolingvističkom jeste to što nije opterećena naučnim aparatom - na sve izvore tog tipa upućuje se neformalno, pa je tekst neprekinut, pitak.

Ova knjiga biće od interesa ne samo onima koji traže zanimljivo štivo nego i svima onima u čijem je polju interesovanja kulturna antropologija, međukulturna psihologija i antropološka lingvisitika."

broj komentara 0 pošalji komentar