Srbija od 1914. do 1918.

Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata - Edicija „SRBIJA 1914-1918" u deset knjiga. Viđenja, autentična svedočenja, objektivna tumačenja! Teme i događaji o kojima se nije govorilo i učilo!

„SRBIJA 1914-1918" očima stranaca...

Katarina Šturceneger

SRBIJA U RATU 1914-1916

Prevod: Milivoje Marković

Pogovor: akademik Vladimir Stojančević

Knjiga je toliko veran eho viđenih i proživljenih stvari, da slobodno možemo reći da svako njeno poglavlje predstavlja dokument. Iako autorka često piše potpuno iz srca, time se ne gubi na istorijskoj verodostojnosti, baš naprotiv. Katarina Šturceneger je Švajcarkinja nemačkog porekla, koja je za vreme rata radila u Crvenom krstu, a u knjizi su sakupljena njena iskustva, propraćena sa 120 fotografija koje je snimila sama.

S - 228 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Bruno Barili

SRPSKI RATOVI

Prevod: Marija Živković Fiati

Pogovor: Radovan Popović

Pisac ovog dnevnika, osobene proze o našoj golgoti, jeste jedna neobična ličnost. U našoj nepoznat, a u njegovoj domovini Italiji istoričari književnosti i muzike tvrde da je reč o izuzetnom stvaraocu, čak najvećem u dvadesetom veku. U nas on je jedino poznat po tome što je otac znamenite slikarke Milene Pavlović Barili. U svojim reportažama i izveštajima on otkriva svoj raskošni spisateljski dar. Skreće pažnju čitalaca na narod koji se bori za pravdu i slobodu.

S - 144 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Oliver Janc

14. VELIKI RAT

Prevod: Miloš Kazimirović, dr Ira Prodanov Krajišnik, Ljiljana Bugarski

Redakcija celog prevoda: Miloš Kazimirović

Koristeći brojne savremene izvore, ugledni profesor istorije u Berlinu Oliver Janc u sagledavanje Prvog svetskog rata unosi jednu novu perspektivu koja će promeniti dosadašnju sliku, pre svega Zapadnog fronta, u ratni prizor s puno lica, koji pored političke i ekonomske, ima i ljudsku dimenziju. Kad govori o pojedinačnim sudbinama knjiga prosto oduzima dah. Globalna slika rata bez doterivanja činjenica!

S - 492 ● F -15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Luka Gorgolini

PROKLETI SA AZINARE

Prevod: Ivan Dimitrijević

Pisac je mlad istoričar, iz Bolonje. Knjiga govori o odiseji zarobljenih austrougarskih vojnika u Prvom svetskom ratu koji su se u toku povlačenja srpske vojske preko Albanije zadesili u toj velikoj grupi ljudi. Delo zapravo prikazuje njihova stradanja, jer su po pristanku u Valonu, tada grad pod italijasnkom kontrolom, prebačeni na jedno ostrvo u Italiji (Azinara), gde su pretrpeli još jednu golgotu u vidu epidemije kolere i ostalih problema, zbog čega je to ostrvo nazvano Đavolovim. Bizarno je što je među tim zarobljenicima, po zvaničnoj evidenciji, najviše bilo Srba (4.874). Dakle, to je bio, u suštini, rat u kojem su Srbi ratovali između sebe.

S - 254 ● 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

... IZ NAŠEG UGLA

Miloš Ković

GAVRILO PRINCIP

Dokumenti i sećanja

O Sarajevskom atentatu i njegovim izvršiocima napisana je dosad čitava biblioteka knjiga. Nažalost, ogroman deo te literature nije nastao u cilju objektivnosti utvrđivanja istine, nego zbog raznih političkih tendencija i ličnih računa i obračuna. Sami atentatori i njihovi najbliži saučesnici ostavili su vrlo malo dokumenata i ispovesti o sebi i svom činu. U ovoj knjizi su prvi put u ovolikom obimu sabrana najznačajnija sećanja i svedočenja njihovih savremenika, istomišljenika i saboraca, islednika i branilaca, tako da sada čine novu, kompaktnu celinu.

S - 1000 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Đorđe Stanković

SRBIJA 1914 - 1918 RATNI CILjEVI

Najnoviji rad prof. dr Đorđa Stankovića, pojavljuje se kao plod višedecenijske potrage, ponuđen u jednom sintetizovanom obliku najpre studentima istorije i kolegama po stručnom i naučnom interesoavnju, ali i široj kulturnoj javnosti. Istovremeno, to je odgovor na višestruke izazove, neophodnost da se objavljeni tekstovi dopune novim saznanjima i pogledima, ali i da se glas nauke digne protiv njene zloupotrebe, nenaučnosti iskrivljene svesti, kratkoće i nekulture pamćenja, unošenja dnevnopolitičkih potreba i nedopustivog revizionizma u tumačenju istorijskih problema i procesa.

S - 484 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Đorđe Đurić

SRBIJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Ilustrovana hronologija

Knjiga je napisana strogim naučnim pristupom, ali jasno i jednostavno, stilom i jezikom pristupačnim i za širu čitalačku publiku. Mnoge ocene, date u njoj, deluju sveže i originalno. Đorđe Đurić je pokazao veliko znanje i snalažljivost u ogromnom materijalu. Njegove britke a jednostavne analize i zaključci zasnovani su na izvornoj građi iz raznih institucija u zemlji i inostranstvu, te na materijalu iz ličnih kolekcija, štampe, te na istoriografskim i drugim monografijama.

S - 473 ● F -15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Toša Iskruljev

RASPEĆE SRPSKOG NARODA U SREMU 1914

Predgovor: dr Slobodan Bjelica

Kada je završio Veliki rat, pouzdani istoričar i istraživač, Todor Toša Iskruljev, krenuo je redom po Sremu, od sela do sela, i popisivao imena svih žrtava. Ovaj njegov rad, publikovan u autorskom izdanju 1936, zarad čuvanja bratstva i jedinstva u Novoj Jugoslaviji, od 1945. nije bio poželjan jer je svedočio o teškim zločinima koje je Mađarska vojska počinila u Sremu 1914. godine. Tek se sada ispravlja velika nepravda i ovo rodoljubivo delo koje donosi podatke o brojnim našim žrtvama biće dostupno i upotpuniće podatke o tužnim i beskrajnim našim žrtvama.

S - 392 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Vladislav Pandurović

SRPSKA PISMA IZ SVETSKOG RATA 1914-1918

U Beču je od početka Velikog rata postojalo cenzorsko odeljenje, sastavljeno ponajviše od penzionisanih oficira koji su kontrolisali svu prepisku ratnih zarobljenika i interniraca. Pisma su kontrolisana po jezicima: srpski, hrvatski, slovenački, češki, ukrajinski, rusinski, slovački, nemački, mađarski... ukupno 24 odeljenja. Vladislav Pandurović je kao cenzor za srpska pisma pročitao oko 30.000 pisama iz svih srpskih krajeva, uočio da u njima počiva ogromno narodno blago koje treba sačuvati.

S - 300 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

 

Zoran Radovanović

SRBI NA KORZICI

Pogovor: dr Vidoje Golubović

Jedan od motiva za priređivanje ove knjige je činjenica da je u Srbiji postojao svojevrsni kult saveznika u Prvom svetskom ratu. To se naročito ticalo Francuske. Ova knjiga bi trebalo da bude podsećanje na to savezništvo, na zajedničku borbu, herojstvo i slavu. Istovremeno, ona je svedočanstvo o stradanjima - više od 48.000 mrtvih na Korzici, među kojima je najviše Srba - ali o svakodnevnom životu u izbeglištvu. U tom smislu, posebno su interesantna poglavlja: Školovanje srpskih đaka u Korzici u Francuskoj 1915-1919. i „Srpski dan" u sto hiljada francuskih škola, kao i Spisak rođenih, venčanih i umrlih lica Srba-izbeglica.

S - 200 ● F - 15 x 21 cm ● tvrd povez ● ilustrovano

Više informacija:

Odlomak

Saizdavač: Prometej

Ediciju „SRBIJA 1914-1918" potražite u prodavnici PGP-a na Zelenom vencu, Jug Bogdanova 2, ili naručite na broj telefona: 011/655-27-35, odnosno putem mejla: prodajaknjiga@rts.rs.

broj komentara 0 pošalji komentar