Izabran je predstavnik Srbije za takmičenje „Junior Eurovision Song Contest 2019"

Odlukom stručne komisije sastavljenog od urednika Muzičke redakcije Radio televizije Srbije, za predstavnika Srbije na takmičenju Junior Eurovision Song Contest 2019 izabrana je Darija Vračević i pesma „Podigni glas". Autor muzike je Aleksandra Milutinović, tekst su napisale Leontina Vukomanović i Darija Vračević a aranžer je Aleksandar Sablić.

Radio televizija Srbije, kao članica Evropske radiodifuzne unije, organizuje izbor predstavnika Srbije za takmičenje Junior Eurovision Song Contest 2019 - „Dečja pesma Evrovizije 2019" pa je i ove godine je raspisala konkurs koji je trajao do 1. septembra. Stručna selekciona komisija je preslušala pristigle kompozicije i u uži izbor su ušle dve kompozicije sa najvećim brojem glasova:

„Da, da, da" u izvodjenju Staše Kostadinović, muzika: V. Graić, tekst: L. Vukomanović

„Podigni glas" u izvodjenju Darije Vračević, muzika: A. Milutinović, tekst: L. Vukomanović i D. Vračević

Kandidati su izveli ove kompozicije u studiju 6 Radio Beograda pred stručnom komisijom sastavljenom od muzičkih urednika RTS u sastavu:

Silvana Grujić, Anja Rogljić, Uroš Marković, Jelena Vlahović, Dušan Šukletović, Jovana Dukić i Tamara Petković.

Glasanjem članova komisije, doneta je odluka da predstavnica Srbije na ovogodišnjem takmičenju za „Dečju pesmu Evrovizije" bude Darija Vračević.

Darija Vračević

Darija Vračević ima 11 godina. Rodjena je 27.10.2007. u Beogradu. Pohađa šesti razred osnovne i peti razred muzičke škole (odsek klavir). Odličan je đak i ima sve petice.

Bila je učesnik televizijskog muzičkog takmičenja za decu (2015/2016) na kojem je stigla do superfinala i osvojila srca publike širom naše zemlje i van njenih granica. Nakon tri godine (2018/2019) ponovo je nastupala u istom šou programu koji je okupio najuspešnije učesnike iz četiri sezone.

Učestvovala je na brojnim festivala u Srbiji i inostranstvu gde je osvojila veliki broj prvih i grand prix nagrada.

U julu 2018. godine veoma uspešno je predstavila svoju zemlju na međunarodnom festivalu u Belorusiji - "Slavjanski bazar" nakon čega su usledili pozivi za festivale širom sveta.

Darija je glumila u mjuziklu za decu "Tesla i bitka na magnetnom polju" na velikoj sceni Narodnog pozorista u Beogradu, a dobila je glavnu rolu u prvom srpskom mjuziklu čiji početak snimanja se očekuje u proleće 2020. godine.

Radila je na više projekata sinhronizacije za filmove Dizni (Disney) i Piksar (Pixar) produkcije kao i za Taramount. Imala je glavnu ulogu u animiranom filmu "Zemlja čudesa". Darija radi sinhronizacije za Nickelodeon i Nick Junior u nekoliko serija.

Snimala je razne džinglove i reklame za televiziju i radio. Darija trenira džez balet - član je pro tima u plesnom klubu Dens Fektori (Dance Factory) a do sada je osvojila dve srebrne i pet zlatnih medalja na plesnim festivalima u Srbiji.

Ove godine, uz pomoc muzičara i saradnika, Aleksandre i Leontine, Darija je inspirisala nastanak i izvela  kompoziciju za konkurs koji je raspisao RTS za predstavnika Srbije na takmičenju "Dečja pesma Evrovizije 2019" - Junior Eurovision Song Contest 2019. Darija je dala tekstualnu ideju duboko dirnuta trenutnim dešavanjima u svetu. Pomno prateći prirodne nepogode koje se dešavaju iz dana u dan, došla je na ideju da pesmom probudi svest ljudi o svemu što se dešava u prirodi, da počnemo zajedno da brinemo i volimo Zemlju na kojoj živimo. Darija smatra da će preneti jasnu poruku deci širom Evrope i sveta i to na najlepsi mogući način - pesmom.

 

Tekst pesme „Podigni glas"

 

Od samog prvog daha

svi smo mi ovde gosti,

na vazduhu i vodi

planeta život rodi

otkud glad i rat, pogodi.

 

Ona je ovde bila

otkad postoji vreme,

ali pod ovom vatrom

njene su usne neme

sat otkucava poslednji čas!

 

ref:

Podigni glas, u ime nas,

koji zajedno budućnost živimo

Podigni glas, uradi to,

jer sutra već sve biće prekasno.

 

Da li si cuo vetar

i tužnu pesmu mora,

video kako gori

hiljadu zelengora

svet pred očima nestaće nam!

 

ref:

Podigni glas, u ime nas,

koji zajedno budućnost živimo,

podigni glas, uradi to,

jer sutra već sve biće prekasno

Zemlja je jedini dom za sve nas...

 

broj komentara 0 pošalji komentar