Imamo prvih 10 finalista „Pesme Evrovizije“

Prvo polufinale u Lisabonu je završeno. Deset „novih“ finalista uz stalne učesnike su: Austrija, Estonija, Kipar, Litvanija, Izrael, Češka Republika, Bugarska, Albanija, Finska i Irska. Predstavnici Srbije, grupa „Sanja Ilić i Balkanika“ nastupaju druge polufinalne večeri, u četvrtak, 10. maja.

23.05 – Prvo ime koje je pročitano među izglasanim finalistima je Austrija. Zatim Estonija, pa Kipar, Litvanija, Izrael, Češka Republika, Bugarska, Albanija, Finska i Irska.

Nisu prošli dalje: Azerbejdžan, Island, Belgija, Belorusija, Makedonija, Hrvatska, Grčka, Jermenija i Švajcarska. 

22.30 – Počinje glasanje! Iz Srbije se ne može to učiniti, jer naši predstavnici „Sanja Ilić i Balkanika“ nastupaju u drugom polufinalu. Glasaju samo zemlje koje su nastupile večeras i tri direktna učesnika finala.

22.20 – Došlo je Rajanovih pet minuta. Mladi Irac Rajan O'Šonesi se pita zašto ne može da bude sa svojom dragom – Together. Prvo polufinalno veče zatvara vatrena Kipranka Eleni Fureira sa zapaljivom numerom Fuego.

22.12 – Još samo četiri pesme ćemo čuti večeras. U sam finiš nas uvodi Sevak Kanagjan iz Jermenije. Nada se da će ga Qami (vetar) „oduvati do finala“. Zatim su na velelepnu binu izašli „Zibs“ iz Švajcarske. Njima se činilo da uz kompoziciju Stones odlično idu baklje. 

22.03 – Vitni Hjuston, Selin Dion, Maraja Keri i Majkl Džekson su idoli Grkinje Jane Terzi, koja na sceni liči na, naravno, grčku boginju. Grci su se ove godine odlučili da pevaju na svom jeziku – Oniro Mou. A predstavnica Finske započela je avanturu u Lisabonu na golf terenima. Tako bar kažu u najavnoj razglednici. Sara Alto poručuje da se ničega više ne boji, pa ni čudovišta!

21.53 – Hrvatica Franka od 2. godine prati „Pesmu Evrovizije“! San joj se konačno ostvario, možda je zato Crazy? Već se stiglo do 13. pesme, verovali ili ne. Hoće li predstavnika Austrije Sezara Sampsona taj baksuzni broj omesti da uđe u finale, videćemo – Nobody But You.

21.40 – Omiljeni kompozitori su joj Mocart i Čajkovski, dolazi iz Estonije i peva pesmu La Forza – Elina Načajeva. Petočlana grupa „Ekinoks“ nije došla iz svemira, iako tako izgleda, već iz Bugarske! Dali su sve od sebe da uđu u finale pevajući Bones. Makedonce predstavlja sastav "Eye Cue". Kompoziciju Lost And Found je napisao Bojan Trajkoski.

21.32 – Pod brojem sedam nastupa izraelska predstavnica Neta. Zanimljivo je da je vojsku služila u mornarici... gde je pevala, naravno. Igračka je njen adut! Belorus Aleksejev planira da svoja osećanja podeli sa svetom – Forever.

21.18 – Senek, pevačica iz Belgije, učestvovala je i na proslavi franšize o Džejmsu Bondu, a danas na engleskom peva A Matter Of Time. Predstavnik Češke Mikolas Jozef ima za sada kompoziciju najbržeg ritma – Lie To Me. Mnoge je zaintrigiralo šta ima u rancu koji nosi na leđima tokom nastupa. Ali, onda je Ijeva Zasimauskaite iz Litvanije malo primirila atmosferu baladom When We're Old.

21.06 – Prva je na sceni predstavnica Azerbejdžana, lepa i bosonoga Ajsel. Peva pesmu Cross My Heart. Ari Olafson sa Islanda smatra da je izbor na nama – i peva Our Choice. Dobio je veliki aplauz. Posle njih se na bini pojavio Eugent Bušpepa iz Albanije.

21.00 – Najveći evropski i svetski muzički događaj je počeo u punoj Areni „Altis“, koja prima 20.000 gledalaca!

Portugalija je prvi put domaćin takmičenja, a na pobedu je čekala čak 53 godine. Obezbedio ju je mladi Salvador Sobral pesmom Amar pelos dois, ubedljivom pobedom (rekordnih 758 poena) ispred Bugarske prošle godine u Kijevu.

Večeras, na velikoj bini sa scenografijom u obliku trupa broda, ovim redom nastupaju: Azerbejdžan, Island, Albanija, Belgija, Češka, Litvanija, Izrael, Belorusija, Estonija, Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Austrija, Grčka, Finska, Jermenija, Švajcarska, Irska i Kipar.

Pravo da glasaju, osim zemalja koje učestvuju u ovom polufinalu, imaju i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu (po tri), što je ranije određeno žrebom.

Domaćini prvog polufinala u Areni „Altis“ prvi put u istoriji ovog takmičenja biće četiri dame – Filomena Kautela, Silvija Alberto, Danijela Rua i Katarina Furtado. 

Direktan prenos je na našem Prvom i Satelitskom programu od 21 sat.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 09. maj 2018, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

grčka

Ne mogu da verujem da se Grčka nije kvalifikovala...