„Немањићи“, на аутентичној локацији снимљено крунисање Стефана Првовенчаног

Играна серија „Немањићи – рађање краљевине", највећи пројекат РТС-а који се бави нашом историјом, ушао је у четврти месец снимања. На аутентичном месту, у Цркви Светих апостола Петра и Павла, надомак Новог Пазара, снимљено је крунисање Стефана Првовенчаног, његово венчање и монашење његовог оца.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Новом Пазару, нераскидиво је повезана са животом Стефана Немање, оснивача династије Немањића. Ту је примио православну веру, венчао се са Аном, замонашио.

„Он је оставио највећу, једну од већих земаља на Балкану својим синовима. Борио се, дипломатијом, ратовима да би чувао свој народ“, објашњава глумац Младен Нелевић.

Ана је као супруга Стефана Немање у Србију дошла са византијског двора.

„Историјских чињеница има јако мало. Оно што је сигурно, то је да је она Немањи била велика подршка. Мислим да је била јако велики ауторитет деци, да их је одгајала на прави начин“, сматра глумица Дубравка Мијатовић.

Седамдесет девети дан снимања био је веома захтеван за глумачку екипу и екипу иза камера. У Петровој цркви снимане су церемонијалне сцене венчања, монашења и најважнија, крунисање Стефана Првовенчаног.

„Комбинујемо нешто детаља из обраде који су по нама, по некој реконструкцији, како историчари кажу, аутентични... А онда опет да остане нека емоција, да се осети верска снага у целој тој ствари“, истиче ђакон Ненад Илић.

Снимање серије Немањићи – рађање краљевине планирано је до средине августа. Емитовање прве епизоде очекује се крајем године.

број коментара 7 пошаљи коментар
(среда, 12. јул 2017, 09:10)
Vlado [нерегистровани]

Prenemanjici

Voleo bih da se kasnije posvetite i istoriji pre Nemanjica, recimo Vlastimir i pobeda u ratu nad Bugarima bi bila sjajna tema za igranu seriju. Puna podrska za dosad uradjeno.

(среда, 12. јул 2017, 09:02)
Бинср [нерегистровани]

...

Има јако пуно историјских чињеница, али не одговарају СПЦ. Зато се све држи у магли и недокучености.

(среда, 12. јул 2017, 08:03)
antiprotivan [нерегистровани]

znanje

Zasto sad,zasto oni.Neverovatni komentari.Gledali smo kojesta iz anglo-saksonske istorije uz naravno i odlicne stvari. a sad se konkretno se snima o najmocnijoj i najdugotrajnijoj srpskoj dinastiji i to sa razlogom.Ove godine 2017. slavi se 800 god.od krunisanja Stefana 1217.god.tada dobiti krunu od pape je znacilo medjunarodno priznanje kao danas da postanes clanica UN-a.Zato citajte ljudi,citajte.

(среда, 12. јул 2017, 04:01)
anonymous [нерегистровани]

Sada postaju svi istorijski "znalci"

Hej ljudi, serija nije ni završena, a nije ni pocelo prikazivanje ove serije, a vi već kritikujete i izvoljevate. Rdjavom, bas, sve smeta....

(уторак, 11. јул 2017, 21:29)
anonymous [нерегистровани]

Raspredamo

Istorijskih cinjenica ima malo. Uglavnom je bio veoma okrutan rezim.

(уторак, 11. јул 2017, 20:57)
Stefan [нерегистровани]

Molba

Ja vas samo molim da ne pravite vise kosovski boj. Nadam se da ovoga puta nwce biti stednje na statistima i da ce serija izgledati kao ozbiljna dokumentarna serija a ne kao pozorisna predstava kako vecina nasih serija i filmova danas izgleda.

(уторак, 11. јул 2017, 20:00)
anonymous [нерегистровани]

A ostale istorijske činjenice???

Šta je sa ostalim likovima i dogaðajima iz naše dalje, srednkovekovne, prošlosti??? Kako znamo da su te činjenice o njima tačne?