Последње припреме за почетак снимања „Прве немањићке краљевине“

„Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“ јединствен је пројекат на коме Радио-телевизија Србије интензивно ради од анонимног конкурса из августа 2015. године. Као најбољи, одабран је сценарио Гордана Михића. Биће представљена средњовековна српска династија која је владала више од два века и тиме ће се обележити 800. година првог краљевског крунисања у манастиру Жича.

Епски концепт, прецизне историјске чињенице и аутентичност, задатак су сценографа Кирила Спасеског да би серија о Немањићима, која ће се снимати на више од 200 локација, задовољила очекивања. Спасески наводи да су неке од њих управо локације на којима су живели велики жупан Стефан и његови синови.

„Ту смо узели у обзир остатке Маглићке тврђаве – која је од каснијег доба, али ћемо је адаптирати као да је из тог доба – затим Смедеревску тврђаву, манастирске комплексе који су у Рашкој области“, набраја Спасески.

Костими и реквизити се такође убрзано припремају за 15. март, када почиње снимање. Петровић Милош прави каишеве, прецизније ставља нитне на њих да би изгледали аутентично. Архитекта Стеван Стевановић каже да имају задатак да представе што више различитих војника, византијских, српских, мађарских и осталих, што у сегменту оклопа, костима, што осталих реквизита.

РТС ће кроз 12 епизода представити 200 година династије Немањића.

Главни и одговорни уредник КУП Небојша Брадић каже да је значај тог пројекта вишеструк и истиче да говори о континуитету и рађању цркве и државе.

„У том смислу, то ће бити први пројекат који се бави том темом. Верујем да ће пројекат имати веома велики подстицај и за друге телевизије и ауторе да крену овим путем“, нагласио је Брадић.

Прве епизоде публика ће видети крајем године.

Остали аутори: Драгана Ракочевић
број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 12. феб 2017, 10:05) - Maximus [нерегистровани]

Hvala Bogu

Bio je i red da se krene sa ovakvim projektom. Nagledao sam se dosta izvrnute istorije na History kanalima, malo nas izbegavaju pitam se samo WHY? Bilo kako bilo konacno jedan pametan potez RTS, konacno!!!

(среда, 08. феб 2017, 07:04) - anonymous [нерегистровани]

Dalje u proslost?

Treba napraviti film o doseljavanju Slovena i kako je Vizantija nama nametnula krst i naredila da se odreknemo svega, ako zelimo da zivimo na njihovoj teritoriji!

(среда, 08. феб 2017, 07:02) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se

Znate li koliko drugi preteruju o svojim istorijskim figurama? Nikakao! Koliko ih namecu drugima? Niakako!
U Svedskoj u kojoj zivim, o vikinzima se prica kao o necemu sto i nije bilo bas za pohvalu. Drugi narodi prave filmove o vikinzima (npr serija "The Vikings" u kanadsko.autralijskoj produkciji gde su samo pokoji glumci svedski (Skarsgård i Asplund) i to u sporednim i finski, a ostali su kanadski i australijski (glavni muski i zenski lik Ragnar i Lagerta).
A kod nas? Sve je onako kako neko zeli da bude! Sve sto crkva pise je i 100% tacno??? Sumnjam!
Ovde neko napisa da je sve u knjigama falsifikat. Kako znas? Pa sve sto stoji u knjigama, uzeto je, pretpsotavljam, zdravo za gotovo, iz crkvenih knjiga, zar ne? Po tvome ispada da je i crkveni dokument falsifikat?

(среда, 08. феб 2017, 06:47) - anonymous [нерегистровани]

Nemanjici

Kakav falsifikat spominjes? Meni je falsifikat da se o njima prica kao da su svi bili njihovi savremenici, a niko o njima nista ne zna osim iz crkvenih knjiga. Sta je istina , a sta mit, to treba da se dobro istrazi! A to, sta je bilo pre Nemanjica...to su samo nagadjanja. Ako se pozivas na Deretica, onda si u totalnoj zabludi.

(среда, 08. феб 2017, 05:50) - anonymous [нерегистровани]

istorija

Naravno da treba ici pre Nemanje jer je On vrlo kontraverzna licnost
Naprimer poci od Urosa II i njegovog sina Belosa koji je bio svetski poznat dok mu je sestra bila kraljica Madjarske . i rodila cak tri kralja Danas i svi kraljevi i kraljice Evrope imaju malo i njene krvi. E posle je bilo nesto sto i nije bas lepo za kazivanje iz cega je ponikao Zavida otac Nemanjin i brace mu a a da niko ne zna ko je bio al se pretpostavlja da je i tu bila neka izborna mucka blago receno. A da ne pominjemo posle ko je bio Stevan a ko Vukan... itd

(среда, 08. феб 2017, 05:47) - anonymous [нерегистровани]

Kakav problem ias sa Ravnom gorom

Kakav problem imas sa serijom Ravna gora. Ona je takodje obradjivala autenticne dogadjaje.

(среда, 08. феб 2017, 02:27) - anonymous [нерегистровани]

Maglič

Bravo za ovakav projekat! Sama ideja je od kapitalnog značaja! Samo malo sitnijih dobronamernih zapažanja. Naime, tvrdjava Maglič nije iz kasnijeg doba, već se smatra da je jedna od najstarijih srpskih tvrdjava. I još bitnija činjenica je ta da crkva kod Srba nije nastala, niti je osnovana za vreme Nemanjića, već je postojala vekovima pre toga! Ona je za vreme Svetog Save dobila svoje priznanje i nezavisnost. Znači, to je bio samo šlag na tortu koja je pravljena vekovima.

(среда, 08. феб 2017, 01:40) - anonymous [нерегистровани]

Samo pažljivo

Nadam se da serija neće biti samo natrpana istorijskim činjenicama jer će ove naše žene opet radije da gledaju intrige na Sulejmanovom dvoru.

(среда, 08. феб 2017, 01:18) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Браво за пројекат! Свака част! Нека је са срећом! Лик Стефана Немање можете да поверите Ирфану Менсуру.

(уторак, 07. феб 2017, 23:06) - Vlado [нерегистровани]

Sezone

Valjda su ovih 12 epizoda deo samo prvog ciklusa i da ce se snimati vise sezona.