Конкурс за сценарио за серију о Немањићима

Радио - Телевизија Србије расписала је јавни конкурс за најбољи сценарио за телевизијску серију од дванаест епизода. Тема драмско-игране серије је крунисање Стефана Првовенчаног - прва Немањићка краљевина.

На конкурс, који је отворен до 31. јануара наредне године, могу се пријавити и кандидати који не живе у Србији. Сем екранизације сценарија, награда је пола милиона динара.

"Од првог краљевског крунисања у Жичи дели нас 800 година. Прилика за дијалог са историјом, за нова преиспитивања и разуме се, позив за нове ствараоце да се позабаве значајном темом. Немањићи су тема нашег конкурса и оквир за тај конкурс је подизање Хиландара и свечаност у Жичи", навео је главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић.

Истакао је да ће стручна комисија донети своје оцене а да ће најбољи имати прилику да виде свој рад на екранима 2017. године. 

Детаље конкурса можете погледати овде

 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 03. феб 2016, 22:25) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја бих изабрао Танасија Узуновића или Воју Брајовића или Ирфана Менсура или Томислава Тому Трифуновића као Стефана Немању, Растка Лупуловића или Светозара Цветковића или Милоша Тимотијевића као Светог Саву, Пеђу Бјелца или Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Вука Костића или Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Предрага Ејдуса или Богдана Диклића као Краља Милутина, Миодрага Кривокапића или Драгана Бјелогрлића као Краља Стефана Дечанског, Војина Ћетковића или Жарка Лаушевића или Бранимира Поповића као Цара Душана, Милоша Биковића или Гордана Кичића као Цара Уроша у серији о Немањићима!

(петак, 29. јан 2016, 13:10) - GvozdenVuk [нерегистровани]

......

Serija treba da ima vise sezona i da p

(среда, 13. јан 2016, 23:53) - anonymous [нерегистровани]

конкурс

Обзиром на озбиљност теме молим РТС да:
1. Размисле о пролонгирању рока барем за 6 месеци
2. Да текст конкурса буде концизнији са детаљима броја страница, односно броју карактера.
3. Консултују М. Витезовића колико му је требало времена за серију о Вуку Караџићу или Р.Путника за серију ''Крај династије Обреновић''. Јер сам чин писања је краћи од изучавања свих историјских документа.
Молим РТС да озбиљно размотри ове предлоге, а заинтересоване да својим гласањем подрже овај предлог или га допуне својим предлозима.
Захваљујем се на разумевању и стрпљењу

(субота, 10. окт 2015, 14:56) - Александр Безверхи [нерегистровани]

Како вас није срамота?

Ни пола године. Како написати сценарио не за једну, не за две, него за дванаест епизода за мање од пола године? А размислите тек о каквој се тематици ради, о каквом сложеном и изазовном историјском питању и проблему. Исувише сте се неозбиљно прихватили овог посла, и бојим се да ће тај програм, ако се и оствари, више људи увредити и разбеснети неголи одушевити.
О сиромашном, заправо, непостојећем избору могућих глумаца нећу ни да говорим.

(недеља, 20. сеп 2015, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

Vreme

Do kad treba da predamo scenario?

(уторак, 08. сеп 2015, 17:17) - Госпођа Крстић [нерегистровани]

Питања

Извините, занима ме колико ће временски да траје једна епизода? И такође бих волела да знам да ли постоје нека техничка правила за писање сценарија. Хвала унапред.

(понедељак, 07. сеп 2015, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Уметнички смисао

Будући да се не снима документарна серија, већ драмско-играна, историјске чињенице и историјски извори треба само да дају оквир и сместе радњу у одређену епоху, НЕ И да ограниче уметничку слободу искључиво на оно што историја о томе времену зна. Управо због тога серија је и замишљена као уметничко дело, а не историографско дело.

Свакако да историјске чињенице треба поштовати и вешт сценариста наћи ће начин како да направи добар заплет, учини радњу занимљивом и не искриви много историју увођењем непотврђених личности и благим корекцијама детаља. Међутим, уметнички смисао серија ће пре наћи у ономе што уметник дода историји, пре него у историји самој, чији смисао траже и доносе дела друге врсте.

(недеља, 06. сеп 2015, 15:08) - Vlada [нерегистровани]

Sveti Sava

Serija treba da se zove SVETI SAVA, jer je on svojim zivotom i delovanjem najzasluzniji za temelje srpske duhovnosti i drzavnosti. Akcenat serije treba da ima duhovni karakter, a zatim i istorijski. Scenario mora da bude baziran na zitijima Svetog Save i zavestanjima Stefana Nemanje, a nikako na umetnickoj 'slobodi' i ' kreafivnosti', jer se istorija i duhovno predanje Svetog Save i oca mu Stefana Nemanje (Simeona Mirotocivog) moraju prikazati istinito i verodostojno.