Легендарни филмови и серије из архива РТС од сада у ХД формату

Од 24. новембра на Првом програму РТС-а гледаћемо култне домаће ТВ серије, драме и филмове – дигитално обновљене, у високој резолуцији.

Телевизијски гледаоци ће сваке суботе од 21 час на РТС1 моћи да виде резултате досадашњег рада Радио-телевизије Србије на дигитализацији нашег богатог програмског архива.

Међу садржајима који су до сада дигитално обновљени и рестаурирани су и телевизијски филм Ђорђа Кадијевића Лептирица, Проклетиња - Бранка Плеше, култне серије Више од игре и Салаш у малом риту.

У припреми су и серије Грлом у јагоде, Вук Караџић, Врућ ветар, Невен, Сиви дом, Заборављени и ТВ драма Извињавамо се, много се извињавамо. До сада је дигитализовано око 20 000 наслова, а процес очувања и дигитализације нашег културног наслеђа које чува архив Јавног медијског сервиса трајаће још најмање једну деценију.

У години када прославља шездесет година рада, Радио-телевизија Србије формирала је и Центар за дигитализацију ТВ архива. Симболично, Центар је смештен у зграду РТС-а на Сајму, одакле је пре шест деценија почео да се снима и емитује телевизијски програм у Србији.

Центар обједињује Програмски архив Телевизије Београд, податке из Редакације за историографију, као и дигиталне копије свих материјала које тренутно ствара Радио-телевизија Србије.

Захваљујући средствима које је издвојило Министарство културе и информисања Србије, у току је и процес набавке најсавременије опреме уз помоћ које ће угрожени материјали бити на време сачувани и дигитализовани.

Заменик директора Продукције РТС-а Милош Стојановић напомиње да ће се тако сачувати архива РТС-а у дигиталном облику за будуће генерације.

„Програмски архив је врло велики и чак смо имали и нека гостовања колега из иностранства и сви су се одушевили количином грађе него и садржином материјала који РТС поседује. Наш задатак је у овом тренутку да што више тих материјала дигитализујемо", наводи монтажер Владимир Радовановић.

Преко мултимедијалне платформе РТС Планета и РТС тематских канала ови наслови биће доступни највећем броју корисника.

Прва на програму за емитовање је серија Слом – ТВ драма из три дела која говори о политичкој и психолошкој атмосфери у предвечерје Другог светског рата. Режирао ју је 1979. године Сава Мрмак.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 24. нов 2018, 20:36)
Gledalac [нерегистровани]

bravo

Bravo i hvala!

(четвртак, 22. нов 2018, 19:50)
gagi gagic [нерегистровани]

digitalizacija arhiva

nadam se da ce rts restaurisati u narednom periodu i serije poput otpisani, povratak otpisanih , pesmu mini seriju u režiji živojina pavlovica, uzicku republiku mini seriju i ostale iz arhiva koje su loseg kvaliteta

(среда, 21. нов 2018, 11:59)
Milovan [нерегистровани]

Pohvala

Za svaku pohvalu je što će gledaoci videti restaurirane legendarne snimke na RTS-u. A šteta što Bolji život, Srećni ljudi i još neke kultne serije nisu snimane filmskom trakom pa da možemo da ih sada gledamo u HD kvalitetu.